Гигантски праисторически делфин е бил върховният хищник на своето време

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 юли 2020 в 09:14 6392 0

Кредит Robert Boessenecker

Художествена възстановка на Ankylorhiza tiedemani.

Почти пълен скелет на гигантски древен делфин с големи зъби е открит в Южна Каролина. Изследването, публикувано в списание Current Biology, описва огромният делфин с дължина 4,6 метра, живял през олигоцена преди около 25 милиона години.

Познат преди единствено от части от черепа, зъбите и морфологията на перките на Ankylorhiza tiedemani разкриват, че този голям представител на рода Odontoceti е бил върховен хищник в океана. Забележителното откритие е, че скелета на животното има значителни сходства със съвременните беззъби и зъбати китове, което предполага, че тези животни са преживели конвергентна еволюция, защото са обитавали сходна водна среда.

"Изненадани сме от степента, до която беззъбите китове и делфините независимо са развили едни и същи адаптации за плуване, вместо да еволюират веднъж при общия им предшественик", обяснява Робърт Боснекер (Robert Boessenecker) от Колежа Чарлстън в Южна Каролина. "Някои от примерите са стесняването на опашката, увеличаване на броя прешлени в опашката и скъсяване на хумеруса (горната кост на ръката) в перките".

"Това например не е очевидно при различни линии тюлени и морски лъвове, които еволюират с различни начини за плуване и имат много различни един от друг скелети", добавя ученият. "Сякаш добавянето на допълнителни кости в перките и затварянето на лакътната става е накарало двете големи групи китоподобни по сходен еволюционен път що се отнася до движението".

Първият частичен скелет на Ankylorhiza tiedemani е открит през 70-те години от Албърт Сандърс (Albert Sanders), бивш куратор на Музея за естествена история Чарлстън. Едва в края на 90-те години учените успяват да се сдобият с пълен скелет, изпратен в Музея за естествена история Мейс Браун.

Череп и скелет на Ankylorhiza tiedemani. Кредит: Robert Boesseneckeret al. Current Biology 2020

Изненадващо, според учените фосилните доказателства показват, че тези мега делфини са били топ хищниците на своето време, улавяйки едра плячка, включително и косатки. Те твърдят и че останките показват, че А. tiedemani са били първите китоподобни, използващи ехолокация, които са станали върховен хищник. Едва след изчезването на този могъщ вид, кашалотът и изчезналото семейство делфини със зъби като на акули Squalodontidae започват да господстват, въпреки че ги разделя период от около 5 милиона години. 

"Китовете и делфините имат сложна и дълга еволюционна история и на пръв поглед може да не го разберете от съвременните видове", обяснява Боснекер. "Фосилните записи наистина разкриват този дълъг, лъкатушещ еволюционен път и фосили като Ankylorhiza tiedemani ни помагат да разберем как се е случило това".

Източник: IFLScience - Giant Prehistoric Dolphin Hunted Killer Whale-Sized Prey

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !