Гигантски прародител на крокодилите се е разхождал на 2 крака, показват древни следи

Ваня Милева Последна промяна на 12 юни 2020 в 14:04 7792 0

Кредит: Anthony Romilio/The University of Queensland

Древните гигантски крокодил някога са ходили само на два крака, държейки опашката си гордо във въздуха, а са стъпвали от пръсти до пета, не много различно от нас.

Тази сцена е трудно да си представим, особено след като крокодилите имат подвеждащата репутация, че са преминали сравнително непроменени през милиони години еволюция.

Всъщност, толкова вкоренена е представата ни за крокодилите като четириноги същества, че експертите почти пренебрегват този древен двуног техен роднина, докато изследват фосилизирани отпечатъци във формацията Джинджу в сегашната Южна Корея.

Отначало палеонтолозите са смятали, че наборът от фосилизирани следи - включително близо сто изключително запазени отпечатъци - принадлежал на древен летящ птерозавър, който може би си е давал почивка на крилете си върху калната повърхност.

"Динозаврите и техните потомци птиците ходят на пръсти", обяснява Кюнг Суо Ким (Kyung Soo Kim) от Националния образователен университет в Чинжу, Южна Корея.

"Крокодилите ходят на плоскостта на краката си, оставяйки ясни отпечатъци от петата си, както правят хората". Затова при по-внимателна проверка обаче фосилизираните следи започват да изглеждат на учените странно познати - и откриват нещо неочаквано - ясен отпечатък от люспи.

Batrachopus grandis в сравнение с хората. На вложката - мястото на откритието. Kyung Soo Kim et al.

Следи от изчезнало животно в близост до град Сачхон в Южна Корея, които първоначално са били приписани на голям птерозавър, се оказаха следи от двуног крокодиломорф, се съобщава в статия, публикувана в Scientific Reports. Вероятно и други подобни следи принадлежат не на големи птерозаври, а на някои други влечуги, защото птерозаврите не са ходили по земята на два крака.

В надотряд крокодиломорфи (Crocodylomorpha) влизат не само всички съвременни крокодили и много изчезнали форми, живели по целия свят. Но в Азия, където сега живеят много видове истински крокодили, гавиали и алигатори, почти не се откриват следи от изчезнали мезозойски крокодиломорфи. Това се дължи на факта, че не е имало благоприятни условия за запазването им - повечето крокодиломорфи прекарват твърде малко време на сушата, за да оставят отпечатъци там.

Това е необичайна походка, особено за толкова голямо същество. Размерът на отпечатъците на стъпалата, приблизително между 18 и 24 сантиметра, показва, че това древно влечуго изправено е достигало до три метра, с крака с приблизително същата височина като тези на възрастен човек.

Снимки на добре запазени отпечатъци на стъпки от Batrachopus grandis. Кредит: Kyung Soo Kim/Chinju National University of Education

Колкото и странно да изглежда това в началото, всъщност може да има и други майстори на баланса сред древните крокодиломорфи.

В Корея по време на периода Юра са се запазили отпечатъци от стъпките на древния крокодил Batrachopus, които са били тесни, за разлика от обикновените крокодили, които се придвиждат в клекнала позиция и оставят широки пътеки.

Новите следи обаче са повече от два пъти по-големи от всички съобщени по-рано отпечатъци от Batrachopus, но авторите подтвърждават, че наподобяват този древен роднина на крокодила.

Екипът вече е определил стъпките като на потенциално нов вид, Batrachopus grandis. 

Пътеки в сайта Sacheon Jahye-ri. Кредит: Kyung Soo Kim/Chinju National University of Education

Отпечатъците на новоописаното животно се различават от другите представители на този вид не само по размер. Всички те изглеждат така, сякаш са оставени от задните крайници: петата и пръстът на крака са изразени, на места отпечатъците на кожната повърхност са запазени.

Вероятно собственикът на следите Batrachopus grandis се е движел на два крака, за разлика от други представители на рода и семейството. Най-малкото е невъзможно да се докаже, че е бил четирикрак - няма отпечатъци на предните крайници.

Откритието е най-малко неочаквано. Следите от крокодил без отпечатъци от предните крайници никога не са били откривани досега.

Преди се смяташе, че такива следи принадлежат на големи птерозаври. Дебатът за това как птерозаврите са се придвижвали по земята - на два крака или на четири - обикновено се решава в полза на четириногите, но се смята, че някои особено големи влечуги от този отряд например Haenamichnus uhangriensis, оставили следите си в Южна Корея, не са опирали крилата си на земята при ходене. Авторите сравняват H. uhangriensis и B. grandis и въз основа на това решават, че следите от „двуногия“ птерозавър, открит преди това, са лошо запазени следи от крокодиломорф, които са същите като тези, оставени от Batrachopus grandis. Затова е вероятно нито един птерозавър да не се е движел по земята на два крака.

Справка: Trackway evidence for large bipedal crocodylomorphs from the Cretaceous of Korea
Kyung Soo Kim, Martin G. Lockley, Jong Deock Lim, Seul Mi Bae & Anthony Romilio
Scientific Reports volume 10, Article number: 8680 (2020) DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-020-66008-7

Източник:

Giant Crocodile Ancestor Walked Around on 2 Legs, Ancient Footprints Suggest, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !