Гигантски вълни са регистрирани на Слънцето за пръв път (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 май 2018 в 00:00 7724 0

Огромни бавно движещи се вихри, наречени вълни на Росби, бяха открити на Слънцето. Тези вълни се движат в обратна посока на въртенето на Слънцето. MPS/NASA/HormesDesign

Огромните, бавно движещи се вълни, които задвижват времето на Земята и оформят вихрите в атмосферата на Юпитер, съществуват и на Слънцето, разкрива ново изследване, цитирано от Live Science.

Изследването на движенията на тези вълни е публикувано в списание Nature Astronomy.

Така наречените вълни на Росби (Rossby waves), известни също като "планетарни вълни", възникват във всички въртящи се течности. Те се срещат в много големи въртящи се тела, включително океаните и атмосферата както на Земята, така и на Юпитер, а сега са идентифицирани и на Слънцето.

"Слънчевите вълни на Росби са гигантски по размери, с дължина на вълната, сравнима със слънчевия радиус", заяви съавторът на проучването Лоран Гизон (Laurent Gizon) от Института за научни изследвания на Слънчевата система към обществото Макс Планк. (Средният радиус на Слънцето е 696 000 километра.)

Но тези вълни се движат много бавно, с плитки падини и върхове, така че не винаги е лесно да се открият, особено сред другите вихри и смущения на тяло, толкова активно като Слънцето.

Миналата година учени използваха измерванията от Обсерваторията на НАСА за Слънчевата динамика (Solar Dynamics Observatory -  SDO) и Обсерваторията за слънчевоземните връзки (Solar Terrestrial Relations Observatory), за да заключат, че вълните на Росби съществуват на Слънцето.

Невидимо движение

Изследователи от Института за изследване на Слънчевата система към Макс Планк, Университета в Гьотинген, Нюйоркския университет Абу Даби и Станфордския университет анализират данни от инструмента за хелиосеизмични и магнитни изображения (Helioseismic and Magnetic Imager) на SDO. Те се фокусираха върху гранули, подобни на балончета, върху видимата повърхност на Слънцето, наречена фотосфера. Тези гранули - всяка от тях, според НАСА, са връхът на конвекционни клетки, в които нагретият материал от вътрешността на Слънцето изплува към повърхността, разстила се и след това се охлажда и потъва по тъмните линии, разделящи гранулите. Според НАСА тези гранули са хиперинтензивни, а материалът се разбърква по-бързо от 24 000 км/ч.

Високоенергийни вълни

Изследователите установиха, че вълните се появяват дълбоко под повърхността на Слънцето, на около 20 000 километра във вътрешността му.

Те изчисляват, че вълните са отговорни за около половината от кинетичната енергия на слънцето, което ги прави ключови за вътрешната динамика на звездата.

"Открихме мащабни вълни на циркулация на Слънцето, които се движат в посока, обратна на въртенето на звездата", коментира Гизон.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !