Гигантският Тиранозавър Рекс е смачквал жертвите си със сила 3.5 тона

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 май 2017 в 09:36 7969 0

Тиранозавър Рекс. Източник: Pixabay/AnoviJoe, CC BY

Група изследователи изчислиха каква сила трябва да имат челюстите на Тиранозавър Рекс, за да могат да смачкват костите на жертвите си, че да стигнат до костния мозък. 

Резултатите от проучването, публикувани в списание Scientific Reports, показват, че царят на динозаврите е имал захапка със сила от 34500 нютона, сила, равна на теглото на три малки коли.

От съвременните хищници кокали могат да гризат само бозайници като вълци и хиени, но не и влечугите.

Учените са заинтригувани дали е можел да прави това легендарният Тиранозавър Рекс (Tyrannosaurus rex).

Модел на костите и мускулатурата на T. Rex. Източник: Gignac & Erickson/Scientific Reports

Авторите изследват структурата на челюстите и мускулатурата на съвременните крокодили и птици - наследници на динозаврите - и построяват модел, който позволява да се изчисли силата на Тиранозавър Рекс.

Авторите установили, че челюстите на динозаври като Тиранозавър Рекс, са два пъти по-силни от тези на крокодилите - рекордьори по този показател сред съвременните животни. Динозаврите са можели да смачкват плячката си със сила от 34500 N, което се равнява на около 3.5 тона, еквивалентно на теглото на три малки коли.

Върховете на острите зъби на гигантския хищник са можели да създадат налягане до 30 тона на квадратен сантиметър. 

Това е тазова кост на Трицератопс, върху която има белези от захапката на T. Rex. Района в скоби показва къде хищникът многократно е отстранявал части от костта. Източник: Gignac & Erickson/Scientific Reports

Зъбите на T. Rex са били дълги до 18 см и са се заменяли на около всеки две години. 

"Те са имали много едри зъби", разказва водещият автор Пол Жиняк (Paul Gignac), професор по анатомия и палеонтология на гръбначни в Университета на Оклахома. "Например, само горната челюст има повече от 30 зъби. Три от тези зъби (от всяка страна) са особено големи. С тях те са разкъсвали тъканите на жертвите и са чупили кости".

Свирепото захапване на динозавъра би могло да раздроби труповете динозаври с размерите на едър рогат добитък като хадрозаврите, чиито кости са богати на минерални соли и мозък, заяви Жиняк.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !