Гигантско подводно свлачище едва не е потопило Австралия преди 300 000 години

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 февруари 2017 в 11:00 4674 0

Преди около 300 000 години хребет, недалеч от Големия бариерен риф в Австралия се е сринал, което е причинило огромна подводна лавина.

Според ново проучване, това е последвано от свлачище, чийто отломки са разпръснати на десетки километра, причинявайки безпрецедентно цунами, пише phys.org.

Останките от това древно свлачище, известно като Gloria Knolls Slide, са открити на 75 км от северния бряг на Куинсланд, близо до Големия бариерен риф. Екипът, ръководен от геолог Робин Бийман (Robin Beaman) от Университета Джеймс Кук, направи откритието след компютърен анализ на 3D-модели.

Проучването, публикувано в списанието Marine Geology, говори за огромна площ, покрита с отломки от големи блокове или хълмчета, както и множество по-малки блокове, разпръснати на територията на 30 км от главното свлачище в Куинсландската падина.

Когато хребетът се обрушил, е разхвърлил във водата 32 кубични километра камъни на дълбочина от 1350 метра. 

Внезапното срутване на скалния масив освобождава достатъчно потенциалната енергия да предизвика цунами с височина 27 метра, но огромната маса на водата значително е възпряна от коралите, така че докато стигне континента цунамито е позагубило от силата си.

"Големият бариерен риф действа като гигантски порест вълнолом, обяснява Бийман в интервю за BBC. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !