08 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гласуваме за топ 10 на българските инженерни постижения

По повод отбелязването на 75-годишнината от началото на висшето техническо образование в България

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 юни 2016 в 11:00 50740
Снимка: http://www.tu-sofia.bg

По повод инициативата на Федерацията на научно-техническите съюзи за тържествено отбелязване на 75-годишнината от началото на висшето техническо образование в България (на 7-ми юли 2016 г.), вестникът на Технически университет - София, „Технически авангард“, прави допитване за определяне на Топ 10 на българските инженерни постижения през този период.

Представяме ви предложенията за класиране в десетте топ постижения. Към тях ще се добавят както предложенията на другите ВТУ, така и предложения от Вас. Призоваваме Ви да гласувате на http://nta.tu-sofia.bg, за да определим най-добрите български приноси за националната и световна наука. Националната класация ще бъде обявена по време на честването.

Метод за леене с противоналягане на акад. Ангел Балевски и инж. Иван Димов - едно от най-значимите инженерни постижения на човечеството през втората половина на 20. в. Одобрен през 1961 г., методът на практика представлява ново научно направление в областта на металознанието и технологията на металите и е уникален при получаване на материали с оптимална структура, без дефекти в метала.

Промишлено приложение на азотиране в тлеещ разряд (йонно азотиране) - процес за повърхностна обработка на метални части, с цел повишаване на устойчивостта на износване и умора на материала. Пионери в разработването, изучаването и промишленото приложение на този качествено нов метод са чл.-кор. проф. д-р Димитър Бучков и ръководения от него екип. Техните повече от 150 научни разработки, публикации и патенти, както и промишленото внедряване на инсталациите за йонно азотиране във водещи машиностроителни предприятия в България и чужбина, също са изключителен принос.

Първото телевизионно предаване на образи от разстояние в България, реализирано през 1952 г. в катедра „Високофреквентна техника“ в сградата на паметника Левски,под ръководството на проф. Саздо Иванов и екип от изключително мотивирани преподаватели, изследователи и студенти. В навечерието на 1. май 1954 г. е осъществено първото официално ефирно телевизионно излъчване.

Първият в България приемник на спътникови телевизионни програми с параболична антена, конструиран в МЕИ.

Устройство за управление на имплантируемо изкуствено сърце (1976) от екипа на чл.-кор. проф. Николай Наплатанов – национално достижение, създаденото в лабораториите на ВМЕИ

Научноизследователска лаборатория по изкуствен интелект и Международната школа "Експертни системи и изкуствен интелект" от проф. Людмил Даковски и съмишленици – първата в България (1983 г.).

Уникален Психо-физичен комплекс (1987 г.) за следене на състоянието на космонавтите по време на полет, по поръчка на Института за космически изследвания. Създаден е за полета на Георги Иванов и е използван до края на международната станция "Мир".

Уникални системи и специализирана апаратура за измерване и контрол на геометрични параметри на детайли и системи, приложени в изграждането на новите линейни ускорители в Германия и Франция от екип на Научно-приложна лаборатория "Координатни измервания в машиностроенето" .

Анкета: http://doodle.com/poll/8he82zuem3rft874#table


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.