Гледайте на живо излитането на товарния кораб Cygnus към МКС (стрийм)

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 март 2016 в 20:28 2712 0

Кредит www.w3livenews.com

Частният товарен космически кораб Cygnus ще стартира тази нощ към Международната космическа станция и може да гледате излитането на живо онлайн, съобщи space.com. Апаратът ще достигне до МКС в събота, 26 март.

Роботизираният товарен космически апарат ще бъде изведен на орбита от ракетата носител Atlas V, която ще бъде изстреляна от Кейп Канаверал в 23:05 EDT 22 март (5:05 българско време на 23 март). Метеорологичната прогноза на НАСА дава 90% шанс за подходящо време за старта. 

Космическият кораб ще донесе в Международната космическа станция товар от 3,4 тона товари - провизии за екипажа, скафандр за космически разходки, контейнери с въздух и материали за научни експерименти. Ще бъдат изведени в орбита апаратът Meteor - устройство за изследване на химическия състав на метеорите и повече от 20 малки сателити. 

След скачването с Международната космическа станция в събота, 26 март, космическият кораб Cygnus ще остане на станцията около два месеца. Екипажът ще запълни товарния кораб с няколко тона боклук. 

Cygnus ще достави и инструмента Saffire, предназначен за изучаване на пожарите в космосе. Saffire ще бъде активиран от Земята, след като корабът напусне станцията ще бъде устроен пожар, като всички данни ще се предават на Земята.

От агенцията съобщиха, че целта е по този начин да бъде събрана информация за начина, по който огънят се разпространява в безтегловност, както и да бъдат тествани различни технологии за гасене. Опитът ще позволи и създаването на стандарти за пожарна безопасност в извънземното пространство.

След това космическият кораб ще изгори при повторното влизане в атмосферата на Земята.

Можете да гледате старта на живо тук, по NASA TV.

Това е петият опит за стартиране на космическите кораби Cygnus като част от договора на компанията Orbital АТК с НАСА за снабдяване на МКС. Всички, освен един от предишните четири старта бяха успешни - през октомври 2014 г., ракетата Antares на компанията избухна секунда след излитането.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !