Гледайте на живо старта и кацането на ракетата на SpaceX (стрийм, видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 януари 2017 в 16:50 8600 0

Днес, 14 януари, за първи път след инцидента и експлозията на стартовата площадка на 1 септември, ракета на SpaceX ще излети от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния в 17:54 GMT (19:54 българско време).

Двустепенната ракета SpaceX Falcon 9 е планирано да изнесе 10 комуникационни сателита на компанията Iridium в ниска околоземна орбита.

SpaceX планира да се направи опит да приземи първата степен на Falcon 9 на платформа, разположена в Тихи океан като част от усилията на компанията да разработи технологията за многократна употреба на ракетите си.

SpaceX се надяваше да извърши първия си старт на Falcon за 2017-а преди седмица, но лошото време направи това невъзможно. Прогнозата за днес, събота изглежда далеч по-благоприятна.

Може да гледате на дългоочакваното излитане на живо тук.

Технологията за многократна употреба на ракетите е приоритет за основателя и изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск, който заяви, че такава технология ще намали разходите за космически полети и ще помогне проучването на космоса да стане още по-достъпно.

Но нещата не вървят толкова гладко. Грандиозната експлозия на ракетата Falcon 9 по време на тест преди старта на 1 септември унищожи ракетата и полезен товар за 195 милиона долара.

Инженерите на SpaceX смятат, че злополуката в Кейп Канаверал бе предизвикана заради сериозно изтичане на хелий в криогенната система на кислородния резервоар на втората степен на ракетата. Това е вторият инцидент с ракетата Falcon 9. Първият стана през юни 2015 година - ракетата носител с космическия товарен кораб Dragon избухна на 139-ата секунда от полета. Тогава причината за инцидента бе счупена разпонка, задържаща резервоара с хелия, която поврежда резервоара с кислород, което довежда до експлозията на ракетата.

10-те спътника са първите от предвидените 70, които SpaceX планира да издигне сателитното съзвездие NEXT на компанията Iridium в продължение на серия от седем изстрелвания.

Общо 81 спътника са били поръчани от европейския производител Thales Alenia Space, за да заменят 66-те спътника на Iridium, които в момента работят на ниска околоземна орбита, заявиха представители на компанията.

Илюстрация на художник на сателит на на Iridium NEXT в орбита. Източник: Iridium Communications

Iridium е известна като първата търговска компания, която предостави глобално покритие за сателитни телефони и доставка на гласови връзки до всяка точка на планетата. Мрежата й все повече се използва, за да пренос на данни от отдалечени системи като тръбопроводи, океански шамандури и минна техника. Iridium има значима роля услугите M2M или "от машина до машина". 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !