Гледайте с нас: Най-трудният старт на Space (видео, обновена)

Мощната ракета Falcon Heavy ще направи първия си нощен старт. Обновяване: Стартът е отложен с няколко часа

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 юни 2019 в 00:02 10114 0

Falcon Heavy летя за втори път през април 2019 година. Кредит: SpaceX

Най-мощната ракета на Илън Мъск отново е настроена да излети.

 Falcon Heavy ще направи първия си нощен старт в понеделник, в края на 24 юни (за нас - сутринта на 25 юни), ако атмосферните условия са благоприятани.

Това ще бъде третият полет на ракетната система и ще бъде предизвикателство за компанията SpaceX.

Стартовият прозорец за Falcon Heavy се отваря в 23:30 ч. EDT в понеделник, 24 юни (25 юни 2019 г. в 6:30 българско време), на историческата площадка 39A в космическия център „Кенеди” на НАСА във Флорида.

Обновяване от 6:45:

Първоначачално обявеният старт на Falcon Heavy в 23:30 ч. EDT в понеделник, 24 юни (25 юни 2019 г. в 6:30 българско време), се пренасочи за 2:30 ч. EDT или 9:30 българско време.

От Space съобщават, че двигателите и полезният товар продължават да са в добро състояние.

Стартът ще се извърши от историческата площадка 39A в космическия център „Кенеди” на НАСА във Флорида.

Телевизията на НАСА и уебсайтът на агенцията ще излъчват на живо старта, започвайки 2 часа преди изстрелването. 

Тази мисия, наречена STP-2 от Програмата за космически изпитания на Министерството на отбраната, ще изведе няколко десетки спътника в орбита, включително слънчевия платноход Lightsail 2 на Планетарното общество, за който се предвижда контролиран полет в продължение на една година. Слънчевите платна се предлагат като начин за постигане на междузвездно пътуване без нужда от тонове гориво, което прави корабите твърде тежки. Слънчевите платна се ускоряват бавно, но постоянно, което означава, че теоретично е възможно да достигнат невероятни скорости.

На борда на ракетата ще бъде и сателит с новия атомен часовник на НАСА Deep Space Atomic Clock, предназначе да помогне за навигацията в дълбокия космос.

Ракетата ще изнесе на орбита и сателит за изпитване на ново, по-ефективно и екологично гориво за космически кораби.

"Мисията на STP-2 ще бъде сред най-трудните стартове в историята на SpaceX", заявяват от SpaceX, отбелязвайки, че ще има четири отделни запалени двигатела на горната степен, три отделни орбити и обща продължителност на мисията над шест часа. За сравнение, последната мисия на Falcon Heavy изнесе своя сателит само 34 минути след старта.

"Това ще бъде най-трудното ни изстрелване някога", заяви основателят на компанията Илън Мъск .

SpaceX ще се опита да приземи страничните ускорители на сушата, на площадката за кацане, а централното ядро ​​на морската платформа, наречена "Разбира се, че все още те обичам" в Атлантическия океан.

Трите кацания на ядрата на Falcon Heavy  през април 2019 г. Кредит: SpaceX 

Първият път, когато Falcon Heavy излетя, през февруари 2018 г., само двата външни ускорителя се върнаха на Земята. Централното ядро ​​на ракетата от това изстрелване пропусна целта на плаващата платформа, като не успя да запали всичките три двигателя, необходими за приземяване, поради недостиг на гориво и ракетата падна в океана. Все пак синхронизираното кацане на бустерите се превърна в един от най-емблематичните образи на старта, като мнозина го оприличиха на балет. През април SpaceX за първи път приземи всичките три ракетни ядра на Falcon Heavy. Но централното ядро обаче се загуби заради тежките морски условия.

Този път SpaceX се надява да го прибере непокътнато.

Анимацията показва как SpaceX планира да изглежда този полет.

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !