Гледайте с нас обявяването на носителите на Нобелова награда за 2019 г. (стрийм)

Ваня Милева Последна промяна на 06 октомври 2019 в 00:20 3838 0

До раздаването на Нобеловите награди за 2019 остават броени часове. От понеделник започва Нобеловата седмица. На 7 октомври Шведската кралска академия на науките ще обяви първите лауреати.

Ако посетите нашия сайт ще видите обявяването на носителите на Нобелова награда на живо в съответните научни дисциплини:

7 октомври, 12:30 - обявяване на лауреатите по медицина и физиология

8 октомври, 12:45 - обявяване на лауреатите по физика.

9 октомври 12:45 - обявяване на лауреати по химия.

Кой избира нобеловите лауреати?

В последното си завещание, Алфред Нобел, специално определя институциите, отговорни за награждаването и посочващи нобеловите лауреати. От 1901 г. за възлагане на Нобеловите награди се основава на система от номинации, определяни от четири институции: Шведската кралска академия на науките (физика, химия и икономически науки), Каролинският медикохирургически институт в Стокхолм (физиология или медицина), Шведската академия (литература) и 5-членен комитет, избран от норвежкия парламент (за мир).

Правила за избиране на нобеловите лауреати

Да се надяват да получат Нобелова награда могат само тези, които са изобретили или открили нещо наистина важно в една от дисциплините, които шведският учен и бизнесмен Алфред Нобел е определил - физика, химия, медицина, литература и мир. Наградата в категорията икономика се дава едва от 1968 година.

Никой не може да се предложи сам, кандидат-лауреатите трябва да бъдат номинирани - от някой предишен нобелов лауреат, от декана на скандинавски факултет в съответната област или от някой друг учен, когото Кралската шведска академия на науките счита за достоен.

Номинираните предават научния си труд за оценка. За всяка от петте дисциплини има комисия от експерти, включваща 3 до 5 души.

През 2018 г. броят на кандидатите за най-престижната научна награда бе 329.

През 2016 г. броят на номинираните е най-голям. Тогава само за Нобеловата награда за мир претендентите са 376.

Лауреатите са най-много по трима в категория. Имената им се оповестяват в началото на октомври. Повечето от тях узнават от медиите, че са получили Нобелова награда.

Според традицията списъкът на номинираните от Нобеловия комитет не се обявява - нито имената на номинираните, нито имената на членовете на комисията, които ги подбират, не могат да бъдат разкривани 50 години.

Официалната церемония по награждаването по традиция се провежда на 10 декември, годишнината от смъртта на Алфред Нобел. Има строги изисквания за облеклото. Мъжете трябва да носят фракове и бели папионки, като костюмите се шият по поръчка специално за лауреатите.

Размерът на Нобеловата награда миналата година възлизаше на 9 милиона шведски крони (949 400 долара), като тази година сумата ще остане непроменена. Ако има няколко лауреати в една категория, сумата се поделя по определени правила като парите се облагат с данък.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !