Глобално проучване на СЗО разглежда 4 най-обещаващи лекарства за COVID-19

Световната здравна организация призова за глобално проучване, наречено „Солидарност“, за да се намери лекарство срещу новия коронавирус

Ваня Милева Последна промяна на 25 март 2020 в 07:50 9295 0

Във време, когато почти 70 лекарства и експериментални коктейли се изследват за лечение на новия коронавирус (COVID-19), Световната здравна организация (СЗО) обяви глобално изпитание, наречено SOLIDARITY („СОЛИДАРНОСТ“), за да разбере дали някои лекарства може наистина да лекува инфекции с новия коронавирус.

Изпитването, в което може да включат хиляди пациенти от десетки страни, е проектирано да бъде възможно най-просто, така че дори болници, затрупани от пациенти с COVID-19, могат да участват, съобщава престижното списание Science.

Учените предложиха десетки съществуващи съединения за тестване, но СЗО се фокусира върху тези, които според организацията са четирите най-обещаващи терапии.

Това са:

  1. експерименталното антивирусно съединение, наречено ремдезивир;
  2. лекарствата срещу малария хлорохин и хидроксихлорохин;
  3. комбинация от две лекарства срещу ХИВ, лопинавир и ритонавир;
  4. и същата комбинация плюс интерферон-бета, обявени в статията в списание Science.

Лекарство за Ебола и други вируси

Първоначално разработен от Gilead за борба с ебола и свързаните с нея вируси, ремдезивир (Remdesivir) спира вирусната репликация чрез инхибиране на ключов вирусен ензим, РНК-зависимата РНК-полимераза.

Първият пациент с COVID-19, диагностициран в САЩ, млад мъж от щата Вашингтон, получава ремдезивир, когато състоянието му се влошава и получава подобрение на следващия ден, според доклад на случая в New England Journal of Medicine (NEJM).

Пациент от Калифорния, лекуван с ремедезивир, също се възстановява.

Що се отнася до препаратите хлорохин (Chloroquine) и хидроксихлорохин (hydroxychloroquine), научната група на СЗО, проектираща SOLIDARITY, първоначално бе решила да отстрани двете лекарства от изпитанието, но промяни мнението си на среща в Женева на 13 март, тъй като на лекарствата бе обърнато "значително внимание" в много страни, според доклада на работна група на СЗО, която разглежда потенциала на лекарствата.

Наличните данни и резултатите от пациенти с COVID-19 са несигурни.

Лечение с хлорохин

Проучванията в клетъчни култури показват, че хлорохините имат известна активност срещу SARS-CoV-2, но необходимите дози обикновено са високи - и могат да причинят сериозни отравяния.

Китайски изследователи, които съобщават за лечение на повече от 100 пациенти с хлорохин, рекламират предимствата му в статия в BioScience, но данните, които са в основата на твърдението, не са публикувани. Като цяло повече от 20 проучвания на COVID-19 в Китай са използвали хлорохин или хидроксихлорохин, но както отбелязва СЗО данните за резултатите им са трудно достъпни.

"СЗО се ангажира с китайските колеги в мисията в Женева и получи уверения за подобряване на сътрудничеството, обаче данните относно проучванията за хлорохин не са споделени."

Изследователи от Франция публикуват проучване, в което лекуват 20 пациенти с COVID-19 с хидроксихлорохин. Те заключават, че лекарството значително намалява вирусното натоварване в назалните проби. Но това не е рандомизирано контролирано проучване и в него не са отчетени клинични резултати като леталните изходи..

"По-специално хидроксихлорохинът може да причини повече вреда, отколкото полза. Лекарството има различни странични ефекти и в редки случаи може да навреди на сърцето", се казва в статия, публикувана в петък на Американското общество на медицината.

Ритонавир / лопинавир

Ритонавир / лопинавир (Ritonavir / lopinavir), комбинирано лекарство, продавано под търговската марка Kaletra, е одобрено в САЩ през 2000 г. за лечение на HIV инфекции.

Първият опит с COVD-19 обаче не бе обнадеждаващ. Лекарите в Ухан са давали на 199 пациента по две хапчета лопинавир / ритонавир два пъти на ден плюс стандартни грижи или само стандартни грижи. Не бе забелязана значителна разлика между групите, съобщават изследователите в New England Journal of Medicine (NEJM) на 15 март.

„Но авторите предупреждават, че пациентите са били много болни - повече от една пета от тях са починали - и затова лечението може да е било назначено твърде късно, за да помогне“.

Ритонавир / лопинавир и интерферон-бета

Ритонавир / лопинавир + интерферон бета е друга възможност. Комбинацията от трите лекарства сега се тества при пациенти с MERS в Саудитска Арабия в първото рандомизирано контролирано проучване за това заболяване.

Но използването на интерферон-бета при пациенти с тежка форма на COVID-19 може да бъде рисковано, според някои специалисти. Ако бъде приложен късно, той лесно може да доведе до по-лошо увреждане на тъканите, вместо да помогне на пациентите.

За да се получат стабилни резултати от изследването, вероятно ще трябва да участват няколко хиляди пациента от Франция, Испания, Великобритания, Германия и страните от Бенелюкс, се казва в прессъобщение на Френската агенция за биомедицински изследвания INSERM. Изпитването ще бъде водено Флорънс Адер (Florence Ader), изследовател по инфекциозни заболявания в Университетския болничен център в Лион.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !