Глобалното затопляне не е виновно за отделянето на нов огромен айсберг

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 април 2019 в 14:42 5029 0

Това е пукнатината "Хелоуин", открита на 31 октомври 2016 година. Кредит: Jan de Rydt, Northumbria University;

Международна група учени, провеждащи изследвания на базата на британската полярна станция Halley от 1956 г., предупреждава за предстоящо откъсване на нов айсберг, съобщава ScienceDaily.

Разривът започна преди няколко години и сега наближава своята заключителна фаза. В очакване на откъсването на айсберга, изследователската станция, която понастоящем е без хора, е преместена на по-безопасно място на шелфовия ледник.

Айсбергът на площ повече от 1,7 хиляди квадратни километра ще се откъсне от шелфовия ледник Брънт през следващите няколко месеца, след като пукнатината в ледника ускори хода си.

Но основната роля в този процес не е глобалното затопляне, този случай може да се обясни с естествената нестабилност на шелфа и сложните процеси дълбоко в ледената покривка. Резултатите от проучването са публикувани в списание The Cryosphere.

Антарктическият леден щит е най-голямото натрупване на лед на Земята. Ледниците се спускат към океана, частично лягайки на дъното и частично на повърхността. Шелфовите ледници на Антарктида са плаващо продължение на сухоземната ледена покривка. Прогресиращото разпадане на ледената покривка оказва неблагоприятно въздействие върху геометрията на покритието и поражда айсберги - гигантски свободно плаващи парчета лед. Шелфовият ледник Брънт е рядка природна лаборатория за изучаване на процесите, които допринасят за раждането на нови „ледени планини”. 

Шелфовият ледник Брънт е изследван за първи път от Ърнест Шекълтън през 1915 г., а от 1956 г. изследователската станция Halley работи на ледника. Сегашната станция Halley VI е открита през 2013 г. и е първата в света напълно мобилна станция на Антарктика. От октомври 2016 г. на ледника се появи втора пукнатина, наречена "Хелоуин", която се движи на изток, а основната ледникова пукнатина, която остава стабилна 35 години, напоследък се ускори до четири километра годишно. Учените предполагат, че когато тези пукнатини се свържат, айсберг с най-малко 1,7 хиляди квадратни километра ще се откъсне от ледника - този айсберг дори няма да попадне в двадесетте от най-големите в Антарктика, но ще стане най-големият в историята на наблюденията на ледника Брънт.

Ледникът Брънт. Кредит:  НАСА

Хилмар Гудмундсон (Hilmar Gudmundsson) от Университета Нортумбрия и неговите колеги смятат, че формирането на бъдещия айсберг е част от естествения жизнен цикъл на ледника.

„Повече от 15 години провеждам проучвания в тази област и наблюдавам растежа на пукнатините, откакто за първи път се появиха през 2012 година. Сателитните изображения на промените в шелфовия ледник са споделяни онлайн и има много разсъждения за причината за това движение и за въздействието, което айсбергът ще има, когато се разпадне".

„Това, което много хора не осъзнават обаче е, че това е естествен процес и нещо, което се е случвало многократно. В нашето изследване няма данни, че това конкретно събитие е свързано с изменението на климата.

„Изменението на климата е сериозен проблем, чиито ефекти са видими в целия свят, включително в Антарктика. Но не можахме да намерим никакви доказателства, че този айсберг е свързан с изменението на климата ”, заяви Гудмундсон..

Ученият отбеляза, че появата на айсберга напълно се обяснява от моделирането на многогодишното движение на ледника и затова през 2014 г. учените препоръчаха станцията Halley VI да бъде преместена по-далеч от нарастващите пукнатини, в точката Halley VIa. Сега станцията, която е консервирана, не е в опасност.

Най-вероятно бъдещият айсберг ще се придвижи на запад и постепенно ще се разцепи на по-малки айсберги, казват авторите на статията.

Според учените настоящата ситуация не е безпрецедентна. По-рано, глациолози от САЩ и Холандия показаха, че степента на разрушаване на антарктическия леден щит се е увеличила повече от шест пъти от 1979 до 2017 г., от 40 милиарда тона лед годишно до над 250 милиарда тона.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !