Глобалното затопляне срещу Големия слънчев минимум. Кой ще надделее?

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 февруари 2018 в 11:13 15114 0

Намаляващата слънчева активност е поради следващия слънчев минимум. vencoreweather.com

Слънцето може да излъчва по-малко радиация около средата на века и да "потъмнее" в следващите 30 години. Но без паника - Земята няма да замръзне. Но дали захлаждането ще обърне тенденцията на глобалното затопляне?

Това може даде на планетата Земя възможност да забави затоплянето, но не и да спре тенденцията на предизвиканите от човека промени в климата, пише ScienceDaily.

Охлаждането ще бъде резултат от това, което учените наричат "гранд минимум", периодично събитие, при което магнетизмът на Слънцето намалява, слънчевите петна се образуват рядко и по-малко ултравиолетова (UV) радиация достига Земята. Учените смятат, че събитието се задейства на нередовни интервали от произволни колебания, свързани с магнитното поле на Слънцето.

Според учените тези предпоставки са налице и това периодично слънчево събитие може да настъпи след 2020 г. до 2070 г., тоест студеният период може да обхване 50 години.

Резултатите са публикувани в Astrophysical Journal Letters.

Съществува т.нар. "слънчев цикъл" или "слънчев цикъл на магнитна активност", който представлява 11-годишна  периодична промяна в слънчевата активност, изразяваща се в промени в нивата на слънчевата радиация и изхвърляне на слънчев материал и в самия външен вид на нашата звезда - промени в броя и размера на слънчевите петна, протуберансите и други явления.

Но отвреме навреме, с непостоянна периодичност, очевидно е свързано с произволни процеси, които се развиват в магнитосферата на Слънцето, настъпва гранд минимум - смущение в 11-годишния слънчев цикъл на променлива активност.

Исторически и геоложки реконструкция показват, че "гранд минимум" се е случил по времето на Омир (около 950-800 г. пр.н.е.) и завладяването на Англия от норманите (1040-1060 г.).

Последният е от средата на 17-ти век, известен като Минимум на Маундер, между 1645 и 1715г. По това време части от света стават толкова студени, че периодът е наречена Малък ледников период, която продължава до около 1850 г.

Минимумът на Маундер за 400-годишната история на наблюдения на слънчевите петна. Wikimedia Commons

Но малко е вероятно да се завърне екстремният студ отпреди векове, съобщават изследователите в ново проучване. Тъй като средните температури сега нарастват в резултат на изменението на климата. Въпреки, че едно ново дългогодишно намаляване на слънчевата радиация може да забави глобалното затопляне до известна степен, то няма да обърне тенденцията на затопляне, според компютърните симулации на учените. До края на предстоящия хладен период, температурите ще са възстановили от временното застудяване.

Активността на слънчевите петна е висока през 2014 г. , но оттогава намаляват като Слънцето се движи към долния край на своя 11-годишен цикъл, съобщи НАСА през юни 2017 г. Но моделът на все по-намаляващите слънчеви изригвания през последните слънчеви цикли напомня моделите от миналото, които предхождат гранд минимумите. Това сходство намеква, че може би наближава подобно събитие, отбелязват учените в проучването.

Дан Любин (Dan Lubin) и колегите му от Калифорнийския Институт по океанография Скрипс в Сан Диего оценяват възможната сила на следващия "гранд минимум" и съответното намаляване на интензивността на UV радиацията, постъпаваща на Земята от Слънцето. Те са използват космическия UV телескоп IUE, който в течение на 20 години  наблюдава 33 подходящи звезди от слънчев тип. Неговите данни се коригират въз основа на съдържанието на по-тежки от  водород и хелий атоми и други характеристики на звездата и се използват за симулиране на поведението на Слънцето.

Слънчевата радиация обикновено пада по време на нормалните слънчеви минимуми, но недостатъчно, за да наруши климатичните модели на Земята.

Петната върху нашата звезда отсъстват в продължение на 15 дни, считано на 7 март, 2017 г

В новото проучване учените заключават, че интензитетът на UV радиацията по време на гранд минимума може да е с 7% по-ниска от обичайните стойности при минимума на 11-годишния цикъл на активност.

В резултат на това температурата на въздуха на повърхността на Земята ще се охладят средно с няколко десети от градуса по Фаренхайт (промяна с половин градус по Фаренхайт е равна на около три десети от градуса по Целзий), според проучването.

Авторите отбелязват, че това може да предизвика цяла верига от събития в атмосферата и климата на Земята. Намаляването на потока ултравиолетови лъчи ще забави образуването на озон и температурния градиент на стратосферата, което ще се отрази в моделите на промяната на ветровете в долните слоеве на атмосферата. Интересно е, че по време на периода на  минимума на Маундер Европа е преживяла осезаемо охлаждане, докато в Аляска и Южна Гренландия, напротив, става по-топло.

Основното заключение на проучването е, че "бъдещият слънчев минимум може да се забави, но не и да спре глобалното затопляне".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !