"Глутеновата чувствителност" всъщност може да не е причинена от глутен (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 ноември 2017 в 00:00 17858 3

Кредит Healthy Celeb

Глутенът може да не се окаже "лошият" в края на краищата. 

Едно скорошно проучване твърди, че хората, които смятат, че трябва да приемат само безглутенова храна, може всъщност да не са чувствителни точно към него. Възможно е някой друг да е виновникът и това да не е  глутенът, съобщава New Scientist.

Изследването, ръководено от учени от Университета на Осло в Норвегия и Университета Монаш в Австралия, е публикувано в списание Gastroenterology.

Около 13% от хората твърдят, че са чувствителни към глутена, със симптоми, включително чувство на подуване след хранене с храни като хляб и тестени изделия. Само един процент от хората обаче имат истинска болест, наречена цьолиакия, която може да причини тежка автоимунна реакция, която включва симптоми като диария и стомашно разстройство.

Сега изглежда, че може всъщност не глутенът да причинява проблеми на тези хора.

Чувствителността към глутена остава изключително спорна. Проучване от 2013 г. на хора без цьолиакия. които ядат без глутенова храна, за да облекчат проблемите си с червата, не показва разлика в симптомите, когато тези хора ядат идентични ястия, в които има или липсва глутен. Това предполага, че глутенът не оказва влияние, което кара Джейн Мюър (Jane Muir) и Питър Гибсън (Peter Gibson) от Университета Монаш в Австралия и екипът им да потърсят алтернативен виновник.

Разделяне на зърното от плявата

Това изследване сочи като такъв алтернативен виновник фруктаните - един вид захарна верига. Те се намират в пшеницата, ечемика, ръжта, а също и в зеленчуци като лук, чесън, грах, нахут, зеле и артишок.

За да проверят това, екипът изследва 59 възрастни без цьолиакия след безглутенова диета за чревна чувствителност. На тези доброволци са дадени три вида зърнени десерти, съдържащи глутен, фруктани, или без нито едно от двете. Участниците са изяждали по един от тях всеки ден в продължение на седем дни, с едноседмичен интервал между всеки тип десерт. Всички блокчета изглеждат на вид и вкус по един и същ начин и участниците нямат представа кои от тях изяждат.

Резултатите показват, че десертът с фруктани предизвиква подуване на корема 15% по-често от контролната лента, както и 13% повече стомашно-чревни симптоми.

Но състоянието на консумиралите десерт с глутен не се различава от контролната група.

Това говори, че чувствителността не е към глутена, а фруктаните може да са причината. Сега би могло да се намерят храни, които са с ниско съдържание на фруктани, но с високо съдържание на глутен, като соевия сос, а също и да се намали риска от развитие на диабет тип 2 за хората, които са били на диета без глутен.

Бандата с късите вериги

Екипът намира съответствия в шест скорошни проучвания, които показват, че около 70% от хората със синдром на раздразнените черва се чувстват по-добре, когато премахнат фруктаните и други хранителни вещества от група, наречена FODMAP.

Това означава ферментирали олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли (Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols - FODMAP). Това е колекция от къси захарни вериги, които са трудни за храносмилане.  Погълнати с вода те ферментират в дебелото черво от бактерии, които произвеждат газове, което дразни червата. Хората със синдром на раздразнените черва имат проблем, защото притежават свръхчувствителни нервни окончания в червата си.

Храните в розовите полета са с високо съдържание на FODMAP, а върху зеленото - с ниско. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

03.12 2017 в 06:25

Боб и леща не стават! За това скоро ще почнат да арестуват в щатите, не играйте камикадзета!:)

23293

2

Стефан

03.12 2017 в 05:59

Естествено.
А безглутеновия хляб, е като яденето на тиква. Каквото изядеш - това и изкараш. Там няма друго хранително вещество.
Просто хляб - левче. "Безглутенов" - три кинта. А извадения от брашното глутен, се продава за отделни кинти в чували, за обогатяване на калпавото брашно с глутен. Понеже иначе хлябът не става.
А житото е с малко глутен, понеже селяните нямат пари за фосфорни торове, той му идва от тях. Азотните са евтини, от тях житото става голямо и много. Но калпаво. И понеже вече и мутрите се интересуват от това - мода на "безглутен".
Прочее, много върви с безмозък за мезе.
Нищо лично, само бизнес през модата.
Същото, като "трябва да накърмя бебето", и "искам да си кърмя бебчето в мола, пък!".
Май ще минаваме на ориз и гречка.