05 октомври 2022
Категории
 •  Космос
 •  Физика
 •  Науки за земята
 •  Биология
 •  Медицина
 •  Математика
 •  Научни дискусии
 •  Разни
FACEBOOK

Годишнина от премиерата на "Междузвездни войни"

| На този ден 25 май 104890

На 25 май 1977 г. бе премиерата на една знакова филмова поредица, която развихри въображението на милиони хора по света - "Междузвездни войни".

От този ден в САЩ, а по-късно в останалата част на света, филмът създаде армия от фенове и се превърна в културен феномен.

Филмът веднага стана класика и откри ерата на специалните ефекти, донесе на създателите си фантастични приходи и принуди всички американски кина да се оборудват с долби системи.

По време на представянето на филма на премиерата режисьорът Джордж Лукас заяви, че филмът ще бъде многосериен, защото вече има достатъчно материал. И засега никой не се съмнява в това. Това са известните засега 9 епизода, а се очаква и още един, който ще излезе през 2020г. и няма все още име.

 1. Междузвездни войни: Епизод I - Невидима заплаха (Star Wars: Episode I – The Phantom Menace) (1999)
 2. Междузвездни войни: Епизод II - Клонираните атакуват (Star Wars: Episode II – Attack of the Clones) (2002)
 3. Междузвездни войни: Епизод III - Отмъщението на ситите (Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith) (2005)
 4. Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда (Star Wars: Episode IV – A New Hope) (1977, 1997, 2004)
 5. Междузвездни войни: Епизод V - Империята отвръща на удара (Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back) (1980, 1997, 2004)
 6. Междузвездни войни: Епизод VI - Завръщането на джедаите (Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi) (1983, 1997, 2004)
 7. Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда (Star Wars: Episode VII – The Force Awakens) (2015)
 8. Междузвездни войни: Епизод VIII - Последните джедаи (Star Wars: Episode VIIІ – The Last Jedi) (2017)
 9. Междузвездни войни: Епизод IХ (Star Wars: Episode IХ) (2019)

Предполага се заснемането на още три серии с премиери – 16.12.2022, 20.12.2024, 18.12.2026.

А приходите от филмите са също космически. Филмовият епос „Междузвездни войни“ е вторият най-касов франчайз в историята, след филмовата вселена Marvel, със сбор от над 10,3 милиарда долара в световен мащаб.

Един много важен фактор за успеха на епизодите е, че "Междузвездни войни" е не просто добър филм, също така защото използва много стари идеи. Това е мнението на американския писател на научна фантастика Джеймс Гън, основател на Университетския център за изследване на научната фантастика в Канзас.

"Всички ние разчитаме на формите, които сме наследили от нашите предшественици в жанра - концепциите, идеите - и се надяваме да ги оформим в нещо ново и различно, дори да правим изкуство с тях", обяснява Гън. "Междузвездни войни" ги използваха много добре и това бе източникът на силата им".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.