28 ноември 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Голдман Сакс: Пълното излекуване може да не е икономически изгодно

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 април 2018 в 00:00 160212
Genetic Literacy Project

Един наскоро изтекъл отчет на може би най-влиятелната банка в света предизвика скандал, разкривайки нещо, което отдавна се говори неофициално в здравната индустрия - в пълното излекуване на хората има много по-малко пари, отколкото за дългосрочния контрол на болестта.

Докладът се фокусира върху възможността генната терапия скоро да излекува голямо разнообразие от генетични състояния като промени отделни единици на ДНК. Обаче огромният й потенциал за обществото може да бъде блокиран.

Анализаторът на Голдман Сакс Салвейн Рихтер (Salveen Richter) съобщава за проблема в бележка за клиентите си: "Потенциалът за постигане на окончателно оздравяване е един от най-атрактивните аспекти на генната терапия, генно-инженерната клетъчна терапия и генното редактиране. Тези лечения обаче предлагат много различна перспектива за редовните приходи в сравнение с хроничните терапии”.

За един достатъчно богат човек не е проблем да плати стотици хиляди долари, за да бъде излекуван от инвалидизираща болест. Повечето хора обаче не могат да си позволят това, особено ако състоянието им е засегнало способността им да печелят. Но същите хора в дългосрочен план ще плащат много повече, отколкото ако дадат еднократно за ефективно лечение. Това е медицински еквивалент на "теорията за ботушите" на Тери Пратчет .

Рихтер посочва лечението на хепатит С със софосбувир, продаван от Gilead Sciences. През 2015 г. компанията събра от продажби 12,5 милиарда долара, най-вече от Съединените щати, тъй като хората, страдащи от увреждане на черния дроб от вируса, се втурнаха да приемат новото лекарство. Терапията е изключително ефективна, благодарение на нея повечето пациенти оздравявават напълно в рамките на 12 седмици. Това е добре от социална гледна точка, но се отразява зле на печалбите, след като излекуваните хора вече не предават вируса, предотвратявайки нови инфекции. Тази година Рихтер очаква обаче американските продажби да паднат на по-малко от 4 млрд. долара.

Страница на статията : 0102

+ 2
- 0
Традиционната медицина отдавна е просто бизнес и все по-малко човещина и хуманност. Да не говорим за ефективност.
+ 1
- 0
Мда. Де го сега обамка, да обясни ебола ли му е по-опасна, или руснаците. Които за половин година и няма 50 милиона направиха ваксина. Пък той се канеше да я прави 10 години, сигурно за трилион.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.