Големите бели акули изчезват около Кейптаун. Виновен може би е друг хищник

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 18 ноември 2020 в 09:57 9053 0

Кредит Wikimedia commons CCA 2.0 Generic/ Hermanus Backpackers

Голяма бяла акула (Carcharodon carcharias) около бреговете на ЮАР.

Съществуват подозрения, че косатки стоят зад изчезването на голям брой големи бели акули край бреговете на Кейптаун през последните няколко години, се съобщава в доклад, публикуван от правителството на Южна Африка.

Преди това обвинението за изчезването на големите бели акули от крайбрежните обекти Фолс бей и Гансбаай падаше върху незаконния лов и прекомерен риболов, наред с други причини.

Но резултатите от проучване, проведено от екип от девет местни и международни експерти, назначен от правителството, предполагат, че виновници могат да бъдат косатките, след като двойка от животните са забелязани за първи път в района през 2015 г.

Изследователите обясняват, че "са намерили доказателства за причинно-следствена връзка между появата на няколко косатки, които са специализирани в лова на бели акули".

Броят на големи бели акули в района не е известен, но наблюдателите първоначално съобщават за рязък спад през 2017 г., а след това и продължително отсъствие на вида.

Останките на пет големи бели акули, убити от косатки, са открити в района на Гансбаай през 2017 г.

Друга акула, убита по подобен начин, е намерена на плаж тази година и е възможно да има много повече, смята морският биолог, участвал в проучването, Алисън Кок (Alison Kock) по време на представянето на доклада.

"Всеки път, когато това се случва, има незабавен спад и отсъствия в наблюдението на белите акули", обяснява Кок, допълвайки, че "все още нямаме всички отговори".

Големите бели акули са голяма туристическа атракция в Южна Африка - те могат да бъдат гледани от лодки или дори от клетки, спуснати във водата.

Източник: Science alert - Great White Sharks Are Disappearing From Cape Town. A Predator Might Be To Blame

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !