Голям антарктически ледник е преименуван след скандал за сексуален тормоз

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 септември 2018 в 10:36 2407 0

Скандалът "#MeToo" засегна и науката. Едно географско название бе променено заради сексуален тормоз.

Антарктика е загадъчна и изолирана пустиня, на чиято карта буквално са имената си безстрашни изследователи. Този, който преценява, че съдържанието на техните умове, сърца или джобове са достойни за официални названия, е американската Комисия по географските имена (Board on Geographic Names - BGN), пише Кейти Спалдинг (Katie Spalding) на страницата IFLScience.

През 1994 г. BGN реши да назове ледник в района на антарктическата Земя Виктория "Ледник Маршант" (Marchant Glacier), след като Дейвид Маршант, изследовател на Университета на Мейн, е работил там по геоложки проект [PDF].

Но почти четвърт век по-късно оказаната му чест е оттеглена. "Ледник Маршант" сега е "Ледник Мататуа" (Matataua Glacier), защото благодарение на този учен науката си има собствено "Me Too" движение

До 1999 г. Маршант е бил асистент в Университета в Бостън, а Джейн Уиленбринг (Jane Willenbring) е 22-годишна студентка, работеща с него на експедиция в Антарктика.

"През повечето време бях принудена да слушам дълги дискусии за това, че съм "уличница" или "курва", разказва Уиленбринг пред разследващите от Бостънския университет. Ако се противопоставя, споделя тя, "той ме нарича лъжец и казва: "Няма място в науката за лъжци, нали Джейн?"

Уиленбринг, която сега е доцент в Института за океанография "Скрипс" в Сан Диего, подава първото си оплакване за тревожното поведение на Маршант през 2016 г., съобщава Earther. Тя е чакала толкова от предпазливост, докато не получи достатъчно висока позиция, която да я предпази от професионални репресии. Маршант я е подлагал на словесен и физически тормоз, разказва тя, като я е блъскал надолу по склоновете и дори я е замерял с камъни, когато уринира - заради което развива инфекция на пикочните пътища, а Маршант отказва да я остави да се върне в базата за лечение, твърди тя.

"Неговите подигравки, унизителни коментари за моето тяло, мозък и общи недостатъци никога не свършваха", разказва още една жертва в  ScienceMag. "Всеки ден бе ужасно".

През 2017 г. след една година на разследване Университетът се съгласява  "с преобладаващите доказателствата", че "Маршант е упражнявал сексуален тормоз ... като е отправял унижяващи и сексуални обиди и коментари".

Въпреки че Маршант остава на платен административен отпуск от Бостънския университет, докато неговата жалба се разглежда, Комисията по географските имена (BGN) отсъди миналата седмица, че кръстеният на него ледник ще промени името си. Официално този ход "привежда географското име в съответствие с политиките на ACAN [Advisory Committee on Antarctic Names] " - въпреки че изпълнителният секретар на BGN Луис Йост (Louis Yost) призна пред Earther, че комисията е била наясно с действията на Маршант, когато са издали препоръката.

"Мисля, че ... името е присъдено твърде рано в неговата кариера", обяснява той. "Не знаехме какво ще стане по-късно".

Понастоящем ледникът е наречен на близкия връх Мата Тауа, новото име на 11 километровия ледник е дума от езика на маорите, която означава "разузнавач пред войските".

"За мен това е добро решение и заслужава поздравление", заяви Уиленбринг пред Earther. "Може би за някои хора това е малко, но всякакво признание дава на хората сила".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !