Голяма като автомобил хищна костенурка с рога е живяла в Южна Америка

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 13 февруари 2020 в 09:13 5135 0

Кредит Edwin-Alberto Cadena, Universidad del Rosario

Едни от най-големите костенурки, живели някога, обитават езерата и реките на северната част на Южна Америка от преди 13 до 7 милиона години и са с размера на автомобил.

В ново изследване, публикувано в списание Science Advances, учените описват фосили на костенурки от вида Stupendemys geographicus, открити в пустинята Татакоа в Колумбия и региона Урумако на Венецуела които за пръв път представят сравнително изучаване на грамадното влечуго, достигащо до 4 метра дължина и тегло от 1,25 тона.

Мъжките Stupendemys, за разлика от женските, имат големи израстъци, подобни на рога, насочени напред от двете страни на черупката, много близо до врата. Дълбоките белези, открити по фосилите, показват, че тези рога може би са били използвани в борбата за територия или партньорки с други мъжки.

Подобни сблъсаци се случват и между някои съвременни видове костенурки, особено между мъжките според палеонтолога Едуин Кадена (Edwin Cadena) от Университета Росарио в Богота, който е водещ автор на новото проучване.

Stupendemys е вторият най-голям известен вид костенурки след морските Archelon, живели преди около 70 милиона години в края на ерата на динозаврите, достигали до 4,6 метра на дължина. 

Първите фосили от Stupendemys са открити през 70-те години, но много мистерии остават неразгадани за това животно. Новите фосили включват и най-голямата черупка на костенурка, откривана някога, дълга 2,86 метра, по-голяма дори от тези на Archelon, както и останки от долна челюст, които дават идея за храненето на животното. 

"Stupendemys geographicus са били големи и тежки. Най-големите индивиди от вида са били с размера и дължината на автомобил седан, ако вземем предвид главата, врата, черупката и крайниците", разказва Кадена. "Диетата им е била разнообразна и е включвала малки животни - риби, каймани, змии, както и мекотели и растения, най-вече плодове и семена. Събирането заедно анатомичните особености на този вид показва, че начинът му на живот е бил основно на дъното на големи сладководни басейни, включително езера и големи реки."

Stupendemys, което означава "смайваща костенурка", обитава гигантските мочурливи райони на днешни Колумбия, Венецуела, Бразилия и Перу преди формирането на реките Амазонка и Ориноко. 

Големият им размер може би е бил жизнено важен в борбата срещу други хищници. Този вид споделя една среща с гигантски крокодили, включително 11-метровия кайман Purussaurus и 10-метровия му родственик гавиал Gryposuchus. Единият фосил от Stupendemys има дори 5-сантиметров зъб на крокодил, заклещен в себе си.

Източник: Reuters - Car-sized prehistoric South American turtle was built for battle

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !