Голият земекоп е почти глух - заради мутация ушите му не могат да усилват звука

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 септември 2020 в 04:53 7480 0

Кредит Wikimedia commons CC ASA 4.0

Голият земекоп има слаб слух, защото има анормални външни космести клетки в охлюва на ухото, които не могат да усилват звука, се съобщава в ново изследване в Current Biology. Тези животни могат да бъдат използвани за модел на човешка глухота и да помогнат за разработването на лечения за нея.

Соня Пиот (Sonja Pyott) от Университета на Грьонинген в Нидерландия смята, че голите земекопи са изумителни същества - те живеят изцяло под земята, слепи са и имат слаб слух и надават силни остри викове. 

Пиот и колегите й насочват работата си към видовете Heterocephalus glaber и Fukomys damarensis, с целта да определят какво причинява намаления слух и как е възможно да е еволюирала тази черта. 

Екипът първо измерва невронния отговор на различни тонове, възпроизведени пред животните. Това изследване потвърждава, че те имат проблем с долавянето на тихи звуци и могат само да възприемат звук в тясна честотна граница - между 0,5 и 4 kHz. Човекът, например, може да долови звуци между 0.02 и 20 kHz.

След това учените записват звука, предаден от охлюва, частта от вътрешното ухо, в която се усилва и предава звуковата информация. Тогава откриват, че при нито един от двата вида земекопи не се случва такова усилване. 

Откривайки това, учените използват сканиращ електронен микроскоп, за да разгледат по-внимателно външните космести клетки в охлюва вътрешното ухото на животните, които са отговорни за усилването на звука. Оказва се, че в една определена част тези клетки са анормални, в сравнение с други гризачи като мишки.

Използвайки генотипна база данни, учените успяват да свържат протеините, участващи в анормалните космести клетки с човешката глухота. 

"Използвайки тази база данни, ние успяхме да открием малки промени в протеините, важни за слуха, както при земекопите, така и при хората, които повишават загубата на слуха и глухотата", обяснява Пиот.

Статистическият анализ на еволюционната история на генните мутации, отговорни за тези анормални клетки, предполагат, че мутациите не са случайни, а положително селектирани. Това показва, че земекопите са еволюирали да чуват слабо.

Все още не е ясно каква може да е причината за това. Едно предположение е, че тези животни са изгубили донякъде слуха си, защото това сетиво не е нужно под земята. Други хипотези са, че под земята има ехо на много звуци, така че земекопите са еволюирали с по-слаб слух, за да не бъдат смущавани от прекомерно излагане на звуци.

"Това ново изследване предполага, че тези същества представляват природни модели на определени типове глухота при хората", смята Матю Мейсън (Matthew Mason) от Университета Кеймбридж. "Бъдещите изследвания на слуха на голия земекоп и неговите роднини може да хвърли повече светлина върху причините за загубата на слуха при хората".

Източник: New Scientist - Naked mole rats are nearly deaf because their ears can’t amplify sound

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !