Google и Facebook вече знаят какъв секс предпочитате

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 юли 2019 в 09:00 4543 0

Кредит Pxhere

Над 90% от сайтовете с порнография допускат хората, които ги разглеждат, да бъдат проследени от трети компании, включително Google и Facebook.

Това установи анализ на 22 500 порнографски сайтове от цял свят, извършен от екип на Microsoft Research, воден от Елена Марис (Elena Maris). В статията си, публикувана в arXiv.org, те предупреждават, че проследяването на потребителите представлява „широкомащабен риск за неприкосновеността на личния живот и сигурността“.

Проследяването от страна на рекламни компании и други фирми е широко разпространено сред  сайтовете, но екипът предупреждава, че адресите на порнографските сайтове могат да разкрият уникално компрометираща информация за сексуалните предпочитания на потребителите  без тяхното съгласие.

„Последиците от разкриването само на URL адресите, които сте посетили, могат да бъдат ужасни”,  коментира Марис. "Представете си последиците за, да речем, консервативен религиозен лидер, който редовно разглежда гей-порно, разкрити пред неговата общност."

Почти 45% от URL адресите, след като се анализират, дават представа за съдържанието на сайта, сексуалната ориентация и предпочитанията на посетителя му. 

Средно седем различни домейна източват данни от порнографските сайтове и общо 230 различни компании и услуги - от изследваните 22 484 сайта. Повечето от тези компании нямат връзка с порнографията. Google проследява 74% от сайтовете, американският технологичен гигант Oracle - 24% и Facebook - 10%. Най-популярният тракър за порнография е Exoclick, който проследява хората в 40% от сайтовете.

По-малко от една пета от сайтовете имат правила за конфиденциалност, установи екипът. От тези, които имат политика за защита на личните данни, само една десета изброяват третите страни, които проследяват хората. Това според учените означава, че потребителите нямат начин да научат кои компании са придобили техните данни за употреба на порнография.

„Технологичните компании знаят, че събират тези данни и са отговорни за получаването на съгласие от потребителя“, коментира Тим Либерт (Tim Libert) от Университета Карнеги Мелън.

Също така се предлагат на посетителите на тези сайтове да се съгласят с трудни за разбиране политики за използване на данните им.

Освен че неволно споделят данни с трети страни, хората, които разглеждат порнографски сайтове, рискуват личните им данни са изложени поради лоша сигурност на сайтовете. Пoдoбeн poд pecypcи чecтo ставaт жepтвa на xaĸepcĸи aтaĸи - само 17% от сайтовете са криптирани, което увеличава възможността за пресичане на данните за влизане и парола.

"Инкогнито" сърфирането не е защита срещу проследяването, макар че приставките за блокиране на проследяването могат да помогнат до известна степен, казват изследователите.

„Бих искал обществеността да осъзнае по-ясно до каква степен техните дейности се проследяват онлайн и последиците от това проследяване за безопасността, сигурността и неприкосновеността на личния живот”, отбелязва Дженифър Хенрихсен (Jennifer Henrichsen) от Университета на Пенсилвания. "Тежестта трябва да бъде върху регулаторите и обществата, за да се справят с широко разпространеното проследяване, а не върху хората", подчертава Хенрихсен.

Справка: arXiv, arxiv.org/abs/1907.06520

Източник: Thousands of pornography sites leak data to Google and Facebook, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !