Горещите вани помагат за справянето с депресията по-добре от тренировките

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 октомври 2018 в 13:56 3775 0

Вземането на горещи вани e по-добър начин за лечение на депресия, отколкото физическите упражнения, установи проучване на германски учени от Университета във Фрайбург, представено в bioRxiv.

Специалистите предполагат, че това може да се дължи на факта, че се възстановява естествения температурен ритъм на организма, който може да е бил нарушен при пациенти с депресия.

Редовните горещи вани са по-бързо действащо и по-лесно средство за изпълнение от тренировките, твърдят учените. 

В предишни изследвания учените откриват, че повишаването на температурата на организма с няколко градуса по Целзий помага да се елиминират симптомите дори на тежка депресия. Това се обяснява с факта, че загряването на цялото тяло активира невроните в мозъка, които синтезират серотонина, хормон, който причинява ефект, подобен на употребата на антидепресанти.

Новата работа показва, че горещите вани се справят с тази задача много по-добре от физическото натоварване, което често се предписва на пациенти с психични проблеми.

Съществува обаче важна подробност - ефективността на водните процедури зависи колко време продължават, съобщава New Scientist.

В проучването участват 45 души със средна възраст 48 години. Всички пациенти имат умерена или тежка депресия по скалата на Хамилтън за оценка на депресията. След специално разработено клинично интервю се определя нивото на психичното разстройство в скалата. Ако пациентът има от 19 до 50 точки, се диагностицира с тежка депресия. Участниците в експеримента имат средна оценка от 21,7.

След като определят този показател учените на случаен принцип разделят доброволците на две групи. Първата взема горещи вани два пъти седмично. На втората група се предписват умерени тренировки два пъти седмично.

Участниците от групата за водни процедури трябваше да останат във вана с температура 40° C за 30 минути, след това - под одеяло с грейки (бутилки с гореща вода) за още 20 минути.

Междувременно групата на "спортистите" трябваше да извършат умерена аеробна тренировка като бягане, танци или плуване, в продължение на 40 до 45 минути.

В същото време психолозите редовно провеждат проучвания на всички участници и проследяват промените в показателите им.

Експериментът продължава осем седмици, но подобряването се забелязва още след първите две седмици. 

Хората в групата с водни процедури показаха средно понижение от 6 пункта в рамките на две седмици, докато трениращите пациенти - средно с три точки от резултата.

Това означава, че човек с тежка депресия би могъл да намали симптомите си до умерена депресия чрез вани или някой, който има умерена, може да падне до лека.

Трябва да се има предвид, че 13 от 23 души напускат групата за упражнения, а само двама от 22 отказват да завършат лечението с гореща вана.

Според специалистите причината за положителните промени е възстановяването на естествения температурен режим, който е нарушен при пациенти с депресия.

Температурният режим е пряко свързан с работата на вътрешния биологичен часовник на организма. Обикновено температурата на тялото ни се покачва леко сутрин и пада през нощта.

За хората с психични разстройства картината е различна - организмът им не винаги е в състояние да управлява правилно циркадианските си ритми и неслучайно такива пациенти често страдат от безсъние.

При хората с депресия телесната им температура може да не се регулира правилно, а вземането на горещи вани може да помогне да се коригира това - участниците в групата с водните процедури в изследването повишават телесната си температура с около 2° C.

Авторите на статията отбелязват, че "водната терапия" има много предимства - тя не изисква финансови разходи и усилия, а ефектът се проявява много скоро.

Най-малкото са добра алтернатива за тези, които поради физическото си състояние не могат да се упражняват редовно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !