Говорителят на руската прокуратура поиска разследване на американското кацане на Луната

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 юни 2015 в 11:25 12265 4

Да се проведе международно разследване, което да издири заснетите от американските астронавти филми от Луната и 400 кг лунна почва, донесени на Земята. Това поиска пиарът на руската прокуратура Владимир Маркин в "Известия", раздразнен от разследването за корупция във ФИФА.

Така отново се възражда една от класическите теории на конспирацията, че американците не са кацали на Луната.

Маркин заявява в статия за руското издание "Известия", че американските прокурори са "решили да се самопровъзгласят за върховен арбитър", визирайки текущия скандал за корупция сред ръководителите на ФИФА.

Според него би трябвало по същия начин да се разследват и "обстоятелствата около държавния преврат в Киев, военните престъпления в Донбас, помощта и снабдяването на "Ислямска държава".

Но не спира до тук:

"А може и да проведем международно разследване къде е изчезнала кинолентата, заснета от астронавтите на Луната, или къде са скрити и повече не показани на никого 400 кг лунна почва. Не, ние не казваме, че не са летели, а само са направили филм. Но всичките тези научни или може би, културни артефакти са достояние на човечеството и изчезването им е наша обща загуба. Разследването ще покаже", - заявява Маркин.

По този начин Маркин отново, за радост на любителите на конспиративни теории, възроди една от упоритите легенди, че американските астронавти от космическата програма "Аполо" не са кацали на Луната, а всички материали са фалшификати.

Специалистите са единодушни, че основанията на "лунната конспирация" са несериозни.

През 2009 г., за 40-годишнината от полета на Аполо-11 космическата сонда на НАСА Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) засне района на кацане и предаде на Земята първите подробни снимки на площадките за кацане със самите лунни модули, части от оборудването, оставени от експедициите на повърхността и дори следите от астронавтите.

В периода от 11 до 15 юли са заснети 5 от 6-те места за кацане на експедициите Аполо-11, 14, 15, 16 и 17.

Мястото на кацане на експедицията Аполо 17. Вижда се: спускаемия модул, изследователското оборудване ALSEP, следи от колела и стъпките на астронавтите. Снимка: LRO, 4 септември 2011.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.06 2015 в 14:11

Защо руската прокуратура е раздразнена от разследванията за корупция във ФИФА?
Защо като отговор се иска разследване на космическа програма отпреди 50 години. Защо са мълчали 50 години, като смятат че има престапление? Какво е общото между НАСА и ФИФА. Наса не е мегжународна организация, не се финансира от вноски на различни държави, не продава телевизионни права и пр.
И какво ще стане ако допуснем че руската прокуратура установи че американцците не са годили на Луната?
Руската прокуратура ще изследва ли лунната мисия на самоходният апарат Луноход Союз?
А скачането на апаратите Аполо и Союз от 1975 година? Може би те изобщо не състояли?

18.06 2015 в 13:57

Ясно е, че не си прочел поне две изречения по въпроса и дрънкаш глупости. Събраните 382кг. са общо от 6-те мисии с кацене на луната (общо са 9 пилотираните мисии до луната). За твое сведение, последната е била през 1972г. И защо си мислиш, че компютрите са някаква пречка?

17.06 2015 в 20:53

Ясно е, че американците никога не са кацали на Луната. Сега има супер мощни компютри и не могат в Космоса да излетят без руска ракета, а тогава са си ходели напред-назад, натоварили 400 кила лунна почва като културисти и си били шута назад към Земята)) Смях в залата!

17.06 2015 в 16:55

Па нема лошо.

В СССР са наблюдавали всеки сантиметър от това мероприятие и има немалко материали които може да разсекретят.

Нищо чудно накрая оригиналното видео да се окаже и при тях.