Градовете развъждат плъхове, хлебарки и комари, а те еволюират по опасен начин (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 ноември 2017 в 00:04 8382 1

Кредит Pinterest

Хората може да повлияят на еволюцията на животните в безпрецедентен мащаб в резултат на широко разпространената урбанизация, установи ново проучване.

А тази еволюция би могла да има потенциално вредни последици за хората, пише IBTimes.

"Докато изграждаме градовете си, нямаме никаква представа как влияят те върху организмите, които живеят в тях", разказва Марк Джонсън (Marc Johnson), професор по биология в Университета в Торонто.

Това, че някои местни видове, които имат важни екологични функции в околната среда, могат да се адаптират, е добра новина. Но може да се окаже и лоша новина, защото способността на някои от тези организми да се адаптират към нашите градове може да увеличи разпространяването на болести.

Един неотдавнашен скандал, свързан с дървеници в British Airways, е само една от непредвидените последици, които урбанизация в световен мащаб оказва върху еволюцията.

"Дървениците, например, бяха рядкост преди две десетилетия, но се приспособиха към инсектицидите, които се използват срещу тях и в момента са в изобилие по цял свят", коментира Марк Джонсън.

Новото изследване, публикувано в списание Science, е първото, което обстойно преглежда всички съществуващи проучвания, в които се разглежда как урбанизацията влияе на еволюцията в животните. Джонсън заяви, че проучването е "призив за събуждане за обществото, правителствата и други учени".

"По традиция мислим за еволюцията като за дългосрочен процес, движен от натиска на околната среда и взаимодействието между видовете", коментира Джейсън Мънши-Саут (Jason Munshi-South) от Университета "Фордхам". "Но сега има нов двигател, който бързо променя много други видове, чрез начина, по който те взаимодействат с хората и нашата изградена среда. Хората и нашите градове са една от най-доминиращите сили на съвременната еволюция сега".

В "Еволюция на живота в градска среда", Мънши-Саут и Джонсън показват, че еволюция на животните е документирана в градове по целия свят. В тази карта, придружаваща изследването, сините силуети представляват приблизителните региони, от които произхождат видовете, които са се адаптирали към хората от древни времена. Черните силуети представляват местата, където е изследвана градската еволюция на видовете.

Новото изследване поставя въпроси за това кои местни видове ще преживеят нарастващата урбанизация в условията на загуба на местообитания и градски бариери като пътища и сгради. Но също така засяга и как тези видове ще се адаптират, за да оцелеят и ще повлияят върху екосистемите и човешките същества, най-вероятно по нежелан начин.

Проучването разглежда бозайници, растения, птици, земноводни, влечуги, насекоми и дори вируси, като намират признаци на еволюционно въздействие върху видове, вариращи от обикновените косове в Европа до белоногите мишки в Северна Америка и много други. 

В Ню Йорк например, популациите от белоноги мишки, живеещи в различни изолирани паркове, са се развили по различни начини, за да се адаптират към местната среда.

"Създадохме нова екосистема, която нито един организъм не е виждал преди", коментира Джонсън.

Изследователите казват, че трябва да помислим по-внимателно за това, как въздействаме върху нашата околна среда, когато изграждаме градовете, тъй като урбанизацията влияе върху еволюцията на видовете, които също биха могли да засегнат нашия собствен живот. Много видове, като например плъхове, хлебарки, гълъби и дървеници, зависят от хората и се размножават благодарение на тях.

Сега има комари, които са се приспособили да живеят в Лондонските станции на метрото и вече нямат нужда да се хранят с кръв, за да произвеждат яйца или да спят през зимата. Тези комари, които се срещат и в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис, могат да носят вредни заболявания.

Джонсън и Мънши-Саут съветват градоначалниците да осъзнаят по-добре въздействието върху местните видове и да обмислят методи за опазване на животинските местообитания и да намалят рисковете от разпространение на вредители, които носят болести.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

09.11 2017 в 21:00

Комарите от лондонското метро вече са в София. Не знам дали имат нужда от кръв ама явно им е вкусна. Впрочем интересно с какво друго се хранят - в метрото няма растителност.