Грапавата кожа на делфините, улесняваща плуването им, се оказа... мит

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 август 2019 в 00:32 4017 0

Кредит pixabay

Ново проучване, публикувано в списанието Biology Letters, променя идеята, че набраздената кожа на делфините им помага да плуват по-бързо, използвайки иновативна техника, за да оспори досегашните хипотези. 

По-старите идеи сравняват движението на делфините във водата, с това на топка за голф във въздуха и двете се основават на динамиката на флуидите.

"Топките за голф имат малки вдлъбнатини", обяснява Джордж Лаудър (George Lauder), съавтор на изследването. "Това е така, защото ако имате подходящата неравност на повърхността, можете да намалите много съпротивлението и топката ще се придвижи много по-напред".

Тази хипотеза се заражда от изследване на британския зоолог сър Джеймс Грей (James Gray), публикувано през 1936 г. и станало известно като "парадоксът на Грей", изказвайки теорията, че само специалната структура на кожата на делфините им позволява да развият такава скорост. Но Грей има възможност да изучава само твърди модели на морските бозайници и откритията му донякъде се основават на "идеята как мускулите се движат при плуване", пояснява Дилън Уейнрайт (Dylan Wainwright), първи автор на изследването.

По-ранни изследвания на кожата на делфините подкрепят идеята на Грей, тъй като повечето изучени проби имат набраздена кожа, което е смятано за ключът към намаляването на триенето. Но много от тези проби са били свалени от животни, което ги е накарало са се сбръчкат. Авторите на новото проучване решават да изследват функциите на кожата по-детайлно, изучавайки живи делфини.

"Идеята да изследваме живата кожа се роди, докато разсъждавахме какво изпитва всъщност животното върху себе си докато плува," разказва Уейнрайт. "Въпреки, че кожата е бариера, нейната повърхност и твърдост лесно може да се промени. Помислете за нашите пръсти, как се набръчкват, когато седим твърде дълго във водата". 

За да се определи структурата на повърхността на кожата на делфините, учените поставят моделираща смес, от чийто отпечатък след това се създава 3D модел с техника, наречена гел профилометрия, даваща точната топография на кожата. Кредит: Frank Fish, West Chester University; Terrie Williams, University of California, Santa Cruz

"Дори малките разлики по повърхността на животното може да окажат влияние върху взаимодействието със заобикалящия го флуид. Това означава, че ние искаме да опишем повърхността в истинското й състояние, използвайки възможно най-точния метод", обяснява Уейнрайт.

За тази цел те използват нова моделираща технология, разстилайки моделираща смес с висока точност върху малък участък от кожата на живо животно. След това създават 3D модел чрез гел профилометрия, техника за извличане на топографски данни от повърхността на кожата и създават малки топографски карти на тези зони. И предишно проучване е разглеждало кожата на живи делфини, но не са успели да създадат толкова точен модел и измерване.

Съвместно с учени от Университета на Калифорния, Санта Круз, Университета Уест Честър и увеселителния парк SeaWorld, екипът успява да направи модели на кожата на няколко афали (бутилконоси делфини) и белостранни делфини, косатки, гринди и белуги, които са тренирани да идват на брега за рутинни ветеринарни прегледи. Кожата на тези морски бозайници е сравнена с такава на други плуващи животни като пъстърва и манта. Заключението е, че докато някои от бозайниците имат набраздена кожа, поне на част от тялото си, повечето нямат.

"По-голямата част от тялото на делфините е много много гладка", обяснява Лаудър.

Разпространените идеи за делфините са може би причината досега да не е правено подобно изследване.

"Делфините са красиви и дружелюбни и хората искат да вярват, че имат някакви специални свойства, за да плуват така красиво в океана. Една от тези заблуди беше именно грапавината на кожата им. Но това не е истина", добавя ученият.

Делфините и косатките, пояснява авторът, плуват толкова добре заради съвсем обикновена причина

"Те са много мускулести. Имат много обтекаема форма. Имат сухожилия в опашката си, разположени така, че им придават голям размах. Просто не е свързано с кожата".

Източник: Phys.org - Theory that ridged skin helps dolphins debunked

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !