30 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гравитационни вълни за втори път: Потвърдено! (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 юни 2016 в 20:57 109121

Тази вечер Габриела Гонзалес от Университета на Луизиана, говорител на детектора LIGO, съобщи на пресконференция, че Advanced LIGO на 26 декември 2015 г. 03:38:53 UTC - отново е регистрирал гравитационна вълна, за втори път, след по-ранното регистриране на вълна - GW150914 - на 14 септември миналата година.

"Този сигнал е по-дълъг и по-тих от този, който бе наблюдаван през септември, което го прави по-труден да се регистриране, но той се откроява ясно като второто най-значимо събитие в нашето търсене в първия набор от данни от Advanced LIGO", заяви Габриела Гонзалес.

Новата гравитационна вълна, наречена GW151226, е създадена от сблъсъка и сливането на две черни дупки на разстояние от 1,4 милиарда светлинни години, едната 14 слънчеви маси, другата - 8 слънчеви маси. При сливането се е появила черна дупка с 21 слънчеви маси, като една слънчева маса се е превърнала в гравитационни вълни. Когато черните дупки са малки, те се преместват една към друга по-бавно - сигналът този път продължава няколко секунди, за разлика от предходното наблюдение от 0.4 секунди.

Това е небесна карта, указваща, от къде е дошъл сигналът.

Деветте концентрични криви показват области с 10% -90% сигурност. Освен добре познатото събитие GW150914, апаратите на LIGO също бяха регистрирали и събитието LVT151012 на 12 октомври, но не бе наблюдавано на ниво от 5 сигма. Затова сигналът е приет за "едно фалшиво събитие в 2,3 години"(или 2% вероятност за фалшиво откриване), а не едно на хиляди години, както са изискванията.

Още едно гравитационна вълна е открита с надеждност 5 сигма, т.е. вероятността за грешка е около 0.00005%.

Детекторите на LIGO, разположени в Ливингстън (Луизиана) и Ханфорд (Вашингтон) са регистрирали вълната с разлика във времето от 1,1 милисекунди. Това ще позволи да се оцени местоположението на източника на сигнала.

Съотношението сигнал/шум на детектора Ханфорд е 11, а на детектора Ливингстън е 8 (колкото е по-високи, толкова е по-малко шумът). Статистическата надеждност на регистрираният сигнал е над 5σ, както може да се види от графиката.


Ето видео за откритието.


+ 0
- 27
Гравитацията не същестува. Нито черните дупки, тъмна материя, енергия и т.н.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.