Гренландия буквално се пропуква и наводнява света

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 март 2018 в 12:25 6721 0

Кредит Timo Lieber

Гренландските езера се изцеждат за часове, благодарение на огромна мрежа пукнатини, скрити в ледения щит под тях. 

Ако посетите Гренландия през лятото, може да видите как пред вашите очи изчезват 50 милиона кубически метра вода, разказва ЕurekАlert.

За пръв път учените виждат това през 2006 г., когато езеро с разтопен лед от 5.6 квадратни километра изчезва за по-малко от 2 часа.

Такива събития се наблюдават вече от изследователите редовно в все по-горещата лятна Гренландия - всяка година хиляди временни езера се появяват на повърхността на Гренландия, когато ледът се топи, задържат се за няколко седмици или месеци, а след това изведнъж се отцеждат през пукнатини в ледената плоскост отдолу.

На неотдавнашна експедиция обаче изследователите видяха тревожен нов модел при загадъчно изчезващите езера на Гренландия - те започват да се оттичат все по-навътре и по-навътре. Според нова публикация, публикувана на 14 март в списание Nature Communications, това се дължи на факта, че летните езера на Гренландия се оттичат в "каскадна" верижна реакция, създадена от огромна, взаимосвързана мрежа от пукнатини под леда като мрежата става все по-широка.

"Оттичащите се езера в една област произвеждат фрактури, които пренасочват дренирането на повече езера", обяснява съавторът Марион Бугамонт (Bougamont), глациолог от Полярния изследвателския институт Скот към Университета  Кеймбридж. - "Всички те се събират, което се вижда, ако погледнете водните пътища под леда".

Учените се спускат в пукнатина в леда, оставена след като едно от летните езера на Гренландия бързо се източи. Снимка: Samuel Doyle

В новата статия Бугамонт и нейните колеги използват 3D модели и сателитни изображения на Гренландския леден щит, за да проучат тази верижна реакция. Авторите установяват, че когато затоплянето на времето накара едно езеро да се отцеди в подлежащия леден слой, леденият поток под това езеро може да се ускори драматично и да стане до 400% по-бърз, отколкото през зимните месеци.

Бурната вода, изцедила се от оригиналното езеро, може да дестабилизира други близки ледени легла. Образуват се нови пукнатини, нови езера се оттичат и реакцията се усилва от ден на ден. При един инцидент изследователите наблюдават, че 124 езера се оттичат само за пет дни. Дори езерата, образувани на стотици километри навътре, които преди се смятаха, че са прекалено далеч от леденото легло, за да се излеят в него, се оказаха уязвими от верижната дренажна реакция, тъй като се образуват нови пукнатини в леда.

Това са милиони кубически метри разтопен лед, потъващ под повърхността на Гренландия на всеки няколко дена. Част от тази вода остава в капана на ледения щит, но голяма част от нея се излива в околния океан.

"Този леден щит, който обхваща 1.7 милиона квадратни километра, бе сравнително стабилен преди 25 години, но сега губи един милиард тона лед всеки ден", отбелязва водещият автор Пул Христофелсен (Poul Christoffersen) от Полярния изследвателския институт Скот към Кембридж. "Това предизвиква един милиметър увеличение на морското равнище в световен мащаб годишно, което е много по-бързо от очакваното преди няколко години".

Според доклад от 2017 г. загубата на лед в Гренландия е причина за около 25% от нарастването на морското равнище в световен мащаб през 2014 г. в сравнение от само 5% през 1993 г.

Ако Гренландия се разтопи напълно, това може да доведе до глобално покачване на морското равнище с около 6 метра. Според изследователите от Кеймбридж пълната загуба на леда на Гренландия е "изключително малко вероятно през този век" - но дори и незначително увеличение на морското равнище може да има тежки последствия по целия свят, отбелязват авторите. Според неотдавнашен доклад на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), ако нивата на морското равнище се покачат с половин метър до 2100, много американски крайбрежни градове ще преживеят наводнения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !