Гроздето защитава от старческа деменция

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 февруари 2017 в 09:00 5292 0

Редовната консумация на грозде може да намали риска от умерени когнитивни увреждания.

Заключенията на учените са публикувани в списание Experimental Gerontology.

Умерените когнитивни нарушения се изразяват във влошаване на паметта, мисленето и други висши психически функции, без обаче да се стига до социално изключване. Ранната диагностика позволява да се намали риска от усложнения на тези аномалии. Но още по-добре е да се работи върху тяхната профилактика, така че учените търсят начини да предотвратят изцяло когнитивните увреждания.

Един от ключовите механизми на когнитивните увреждания е оксидативният стрес, който се предизвиква от свободните радикали. Срещу оксидативния стрес може да се въздейства чрез флавоноидите - растителни полифеноли, съдържащи се и в гроздето, например. 

Учените от Школата по медицина от Университета на Калифорния провеждат експеримент с участието на 10 пациента с леки когнитивни нарушения на средна възраст 72.2 ± 4,7 години. Разделени са на две групи - едната яде грозде, а другата - плацебо, тоест това е двойно сляпо плацебо контролирано проучване.

Два пъти дневно експерименталната група получава 36 грама (общо 72 грама на ден) лиофилизиран прах от плодовете на грозде (Vitis vinifera) в червен, зелен и черно-лилав цвят. Контролната група получава подобно количество прах - плацебо с гроздов вкус и мирис. Изследването продължава шест месеца. 

Преди и след експеримента авторите изследват мозъчния метаболизъм на участниците с метода на позитронно-емисионната томография (РЕТ). Резултатите показват, че след приема на грозде у пациентите се ускорява метаболизма в горния ляв централен темпорален лоб, а аномалиите в тази област са свързани с болестта на Алцхаймер. У контролната група метаболизмът се е забавил. 

Освен това при пациентите, които консумират грозде, се е ускорил метаболизма и в други области на мозъка, свързани с мисленето и работната памет, по-специално в лявата префронтална кора. Според учените това показва, че гроздето е средство за предотвратяване не само на сърдечно-съдовите, но също така и на когнитивните нарушения.

Но тези резултати трябва да бъдат проверени при по-голяма група.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !