Грозновати, но уникални - учени откриват два нови вида редки акули

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 март 2020 в 01:20 6040 0

Кредит Simon Weigmann et al./PLOS ONE 2020

Двата нови вида пилоноси акули, разположени от двете страни на единствения досега познат вид. От ляво на дясно - Pliotrema kajae, Pliotrema warreni и Pliotrema annae.

Това може и да не са най-красивите морски същества, но те всъщност представляват два нови вида от изключително рядко срещани пилоноси акули.

Двата новооткрити вида пилоноси акули са наречени Pliotrema kajae и Pliotrema annae и са намерени при изследване на индивиди в местни рибарници по бреговете на Мадагаскар и Занзибар.

Взимайки данни от индивидите от Източна Африка, екипът ги сравнява с музейни ескпонати по света. Използвайки анатомичните измервания, снимки с висока резолюция и сканиране с електронен микроскоп, екипът успява да потвърди, че има ясни доказателства за два вида, които никога досега не са били документирани от учени. 

"Пилоносите акули са наистина особено забележителни, тъй като повечето пилоносообразни акули имат по пет реда хрилни гънки от всяка страна", обяснява водещият автор на изследването д-р Саймън Уейгман (Simon Weigmann) от научната лаборатория Еласмобранх в Хамбург. "Така че беше много вълнуващо да открием нов вид пилоноси акули, а да намерим два нови вида - е, това е просто невероятно!"

Пилоносообразните акули са разред, състоящ се от два рода - Pliotrema и Pristiophorus. Преди това откритие съществува само един вид пилоноса акула с шест реда хриле в род Pliotrema. Сега, благодарение на този проект, публикуван в списание PLOS ONE, вече има още два нови вида. 

Pliotrema kajae, обичайно срещана в субтропичните води за Западния Индийски океан. Кредит: Simon Weigmann et al., PLOS ONE 2020

Пилоносите акули, които не трябва да бъдат бъркани с рибите трион, могат да достигнат дължина около 1,5 м и са известни с дългите си усти с форма на трион, с които ловят риби, ракообразни и сепии. Те изглеждат особено странно от долната си страна. Въпреки това очите им всъщност се намират върху главата и имат способността да гледат нагоре, докато обикалят по плитките води около бреговете в търсене на плячка. 

Учените обясняват, че тяхното откритие показва колко малко ни е известно за биоразнообразието по плитките крайбрежни води по света. По-притеснителното е, че това сочи и колко малко учените и експертите знаят за управлението на тези развъдници и колко уязвими всъщност може да са тези екосистеми.  

"Откритието подчертава едновременно колко важен е Западния Индийски океан по отношение на биоразнообразието от акули и скатове, но също и колко много ние все още не знаем", разказва д-р Андрю Темпъл (Andrew Temple), съавтор на изследването от Университета на Нюкасъл във Великобритания.

"Познанието за пилоносите акули в Западния Индийски океан е все още доста ограничено. Но имайки предвид известната дълбочина на тяхното разпространение, вероятно и двата нови вида ще бъдат засегнати от риболовните дейности", добавя д-р Уейгман.

Източник: IFLScience - Two New Wonderfully Weird Species Of Six-Gilled Sawshark Have Been Discovered

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !