„Хъбъл”- 25 години в космоса - презентация и изложба в БАН

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 април 2015 в 15:08 12084 0

Кредит Hubble Space Telescope

Тази неизвестна на широката публика снимка показва гигантско струпване на около 3000 звезди, наречено Westerlund 2, разположено на 20 000 светлинни години от нас в съзвездието Карина. Това е сравнително млад, на 2 милиона години звезден куп съдържа някои от най-горещите, ярки и най-масивни звезди.

Институтът по астрономия с Национална астрономическа обсерватория Рожен при БАН организира честване на 25-годишнината от въвеждането в експлоатация на космическия телескоп „Хъбъл”. Събитието ще се проведе в Големия салон на БАН (ул.” 15-ти ноември” №1) от 18:30 часа на 23 април 2015 г.

На събитието ще бъде изнесена научно-популярна лекция от проф. дфн Илиан Илиев за ролята на телескопа за развитието на астрономията през последните 25 години. След това ще бъде разкрито широкоформатното изображение, посветено на годишнината, предоставено от представители на НАСА, Европейската космическа агенция и Европейската Южна Обсерватория. Самото изображение е строго пазена тайна и разкриването му ще настъпи едновременно на около 60 места в цяла Европа.

След като изображението бъде показано пред гостите, то ще отпътува за НАО - Рожен, където ще бъде изложено за посетителите през летния сезон на 2015 г. Събитието ще бъде достъпно за широката общественост, като новините около него ще бъдат обявени на официалната Facebook страница на Института по астрономия с НАО.
Допълнителна информация:

Космическият телескоп „Хъбъл”, с диаметър на огледалото 2,4 метра, е изведен в околоземна орбита на 24 април 1990 година от совалката „Дискавъри”. За изминалите 25 години той успя да стане най-популярният съвременен научен инструмент и има сериозен принос във всички области на съвременната астрономия.
Телескопът е съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция. Носи името на Едуин Хъбъл - забележителен учен, открил съществуването на други галактики и отдалечаването им едни от други, което е основата на Теорията за големия взрив.

В момента телескопът все още продължава да работи и да изпраща наблюдателни данни на хилядите астрономи, търсещи тайните на Вселената.

Полезни линкове:
Официален сайт на телескопа „ Хъбъл”
Официален сайт за събитието 
Фейсбук страница на събитието

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !