Хъбъл засне последното "сбогом" на остаряваща звезда

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 октомври 2015 в 13:18 2523 0

Кредит ESA/Hubble & NASA, Acknowledgement: Serge Meunier

С помощта на космическия телескоп "Хабъл" е създадено изображение на "прощалната вълна" на остаряваща звезда.

Снимката, направена  с помощта на широкоъгълната камера Wide Field and Planetary Camera 2 Hubble Space Telescope е публикувана на сайта на НАСА.

Тази планетарна мъглявина се нарича PK 329-02.2 и се намира в съзвездието Norma в южното небе. Понякога се нарича Menzel 2, или Mz 2, кръстена на името на астронома Доналд Менцел, който е открил мъглявината през 1922.

Когато звездите с маса, подобна на слънчевата достигат до крайния етап от живота си, те изхвърлят външните си слоеве в космоса, които се появяват като светещи облаци от газ, наречени планетарни мъглявини. Изхвърлянето напрегоряла звездна маса е нередовни и не симетрично, така че планетарните мъглявини могат да имат много сложни форми. В случая мъглявината на Menzel 2 образува обвивка от син облак, който перфектно се подравнява с двете звезди в центъра му. През 1999 г. астрономите открили, че звездата в горния десен ъгъл е всъщност централната звезда на мъглявината, а звездата до долния ляв ъгъл е вероятно спътник на централната звезда.

След десетки хиляди години звездното ядро ще бъде обвито в зрелищни облаци от газ и след това, в продължение на няколко хиляди години, газът ще изчезне в дълбините на Вселената. Menzel 2 като че ли ни маха за последно сбогом, преди звездата достигне крайната фаза на живота си като бяло джудже.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !