Хамелеоните си сменят цвета с помощта на нанокристали (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 март 2015 в 11:11 13099 0

Кредит Michel C Milinkovitch

Хамелеонът е малък гущер, не повече от 25-30 см, но той има има способността да плаши съперниците си и обърка хищниците с една своя специфична способност - да променя цвета си. Сега учените са открили как всъщност действа този механизъм, съобщи ABC Science.

Досега се смяташе, че за тази цел хамелеонът използва пигментни клетки (хроматофори). Наскоро учени са установили, че за това са служат нанокристали в кожата на гущерите, които "са настроени да променят отразяването на светлината", в изследване, публикувано в списание Nature Communications.

"Бяхме изненадани", казва Майкъл Минкович (Michel Milinkovitch), биолог от Университета в Женева. "Смяташе се, че промяната на цвета става чрез пигменти. Истинският механизъм е напълно различен и включва физически процес," добавя той.

Самците променят цвета си, за да станат по-привлекателни за партньорките си и да плашат съперниците си или да се скрият от хищници.

Пигментът меланин променя яркостта на цвета като се разпръсква или концентрира в клетки, наречени меланофори, но по този начин се променя интензивността на цвета, но не и оттенъка.

Анализът на кожата разкрил, че промяната се регулира от прозрачни наночастици (фотонни кристали), открити в пласт от клетки, наречени иридофори, които се намират точно под пигментните клетки на хамелеона.

Иридофорите се срещат и в други влечуги и земноводни, като жаби, но зелените и сините цветове рядко се среща в други гръбначни животни.

При хамелеоните, обаче, нанокристалните решетки в рамките на иридофорите могат да бъдат "настроени" да променят начина, по който светлината се отразява, казват изследователите.

Син и спокоен, жълт и развълнуван

"Когато хамелеонът е спокоен, кристалите са организирани в гъста мрежа и отразяват сините дължини на вълната" на входящата светлина, обясняват биолозите.

"За разлика, когато развълнуван, той отпуска своята решетка от нанокристали, което позволява отразяването на други цветове като жълти или червени."

Учените са използвали биопсии на хамелеонска кожа, преди и след вълнение и с помощта на микроскоп с висока резолюция на видеозаснемане за да изучат феномена.

Биолозите също така са открили, че хамелеоните имат втори, по-дълбок слой от клетки иридофори.

Те съдържат по-големи и по-малко "подредени" кристали, които отразяват инфрачервените вълни от силната слънчева светлина , което по същество е хитроумен топлинен щит.

"Организирането на иридофори в два слоя представлява еволюционна новост", казват изследователите.

Кристалите в клетките иридофори на спокоен хамелеон (вляво) са плътно опаковани. Когато хамелеонът е развълнуван ги кара да се отпуснат (вдясно).

"Това позволява на хамелеоните бързо да се пренастройват между ефективен камуфлаж и привлекателност , като същевременно си осигуряват пасивна термична защита."

Другите влечуги имат само един тип иридофори, които не може да се използват за промяна на цвета, казват изследователите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !