Харизматичен нов вид змия е кръстена на магьосник от поредицата за Хари Потър

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 април 2020 в 00:13 6929 0

Кредит Wikipedia

Нов вид змия куфия, открита при експедиция в Индия, е кръстена на образа от поредицата книги за момчето магьосник Хари Потър Салазар Слидерин, магьосник и съосновател на училището по магия Хогуортс, който може да разговаря със змии.

Trimeresurus salazar e открита в източните части на Хималаите на надморска височина около 170 метра. Уникалните оранжево-червени линии, които минават минават от долната част на очите към задната част на главата при мъжките отличава вида от другите познати куфии в рода Trimeresurus. Новооткритият вид е описан в списание Zoosystematics and Evolution.

Мъжки Trimeresurus salazar. Скалата отговаря на 10 мм. Кредит: Z. Mirza et al., Zoosystematics and Evolution 2020

Ярко зелената змия не е първият организъм, кръстен на герой от поредицата на британския автор Дж. К. Роулинг. Например осата Lusius malfoyi в Нова Зеландия е кръстена на един от отрицателните образи Луциус Малфой, а малкият паяк с формата на шапка Eriovixia gryffindori носи името на Годрик Грифиндор, друг съосновател на Хогуортс и първият собственик на разпределителната шапка, която определя в кой дом ще попаднат учениците.

Женска Trimeresurus salazar. Кредит: Z. Mirza et al., Zoosystematics and Evolution 2020

По време на експедиция близо до богатия резерват за тигри Pakke в Индия, учените събират два индивида и забелязват, че те имат малко по-различно оцветяване от другите видове куфии. Змиите от род Trimeresurus живеят в Югоизточна Азия и има поне 48 познати вида, които авторите описват като "харизматични и отровни". Имайки предвид "морфологично загадъчната" им природа, учените добавят, че истинското разнообразие на рода вероятно е подценявано и се изискват още много изследвания, за да се изучи и определи целия му обхват. 

Микро компютър-томографски изображения на череп и челюсти на мъжки екземпляр. Кредит: Z. Mirza et al., Zoosystematics and Evolution 2020

"Бъдещи целенасочени изследвания, провеждани из Североизточна Индия ще помогнат да се документира биоразнообразието, което е под заплаха от много човешки дейности, включително разширяване на пътища, земеделие и хидроелектрически проекти", споделя водещият автор на изследването д-р Зеешан А. Мирза (Zeeshan A. Mirza) от Националния център по биологични науки в Бангалор.

Източник: IFLScience - New Species Of Green Pit Viper Named For Hogwart's House Of Slytherin

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !