03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хавай под угрозата на две бедствия: Вулкан и ураган (видео)

Ураганът Хектор може да влоши проблемите с вулкана Килауеа

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 август 2018 в 08:40 41810
Вулкан и ураган? Снимка: Freepressweb.com

Какво е по-лошо от едно природно бедствие? Две природни бедствия.

Вулканът Килауеа продължава да изригва в Хавай, а сега островите са на пътя на ураган от трета категория, отбелязва изданието Inverse.

Ураганът Хектор се засилва в Тихия океан и е на път да удари Големия остров на Хавай, съобщи Националният център за ураганите (National Hurricane Center )в неделя вечер (5 август). С максимална скорост на вятъра, достигаща 200 км/ч, ураганът все още е далеч от островите, приблизително 2000 км в неделя. На толкова далечно разстояние той все още може да промени посоките си и да избегне Големия остров Хавай, но високите скорости на урагана, съчетани с изригващия вулкан Килауеа, предизвикват загриженост.

"Хектор е първият ни ураган тази година", заяви Том Травис (Tom Travis), ръководител на Хавайската агенция за управление при извънредни ситуации, в печатното съобщение в петък. "Искаме да напомним на обществеността, че сме в средата на сезона на ураганите и настояваме хората да използват уикенда, за да подготвят домовете и семействата си за бедствието, което може да засегне цялата страна".

Службата за геоложки проучвания на Съединените щати съобщи някои добри новини за вулкана Килауеа в Twitter в неделя. Тя съобщава, че изхвърлянето на лава от пукнатина 8, основният източник от вулкана, е намаляло. Също така има по-малко земетресения и последният срив на върха на кратера се случи в четвъртък. Агенцията вижда в това знак, че изливането на магма от върха ще намалява.

Килауеа започна да изригва през май, а учените не са сигурни кога ще спре. Ураганът Хектор ще продължи да се разхожда в Тихия океан и може да стигне до Хавай още в сряда, въпреки че по това време трябва да започне да отслабва.

Досега лавата на вулкана Килауея разруши сгради и домове, причинявайки евакуацията на хиляди хора от близките райони, но в средата на юли лавова бомба от вулкана удари близка лодка и рани 23 души.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.