Хавайският вулкан Килауеа породи огромна топка лава

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 юли 2018 в 00:01 6170 0

Обвита с нещо тъмно топка се носи спокойно по буйната река от лава, сякаш имунизирана срещу огромната топлина и кинетична енергия около нея. Бавно се движи напред, преминава точно пред камерата и забива нос, достигайки дълбок овраг. Черната скала показва горещите си сияещи вътрешности, засядайки за няколко минути, като за кратко затваря потока зад себе си, преди да продължи по-нататък бавно по огнения си път, разказва Live Science

Това зашеметяващо видео бе заснето в Хавай, при "фисура номер 8", един от бързите потоци от лава, които се изливат от продължаващото изригване на вулкана Килауеа. Икайа Марзо, активист на местната общност, засне видеоклипа и го сподели в Hawaii News Now. Репортер на изданието го сподели в Twitter и Instagram, където стана популярен:

Съобщението на Hawaii News Now за странното образувание посочва, че изследователите на Американската служба за геоложки проучвания (USGS) твърдят, че обектът е "акреционна лавова топка". Сайт, създаден от катедрата по геология на Държавния университет в Сан Диего (SDSU), описва акреционните лавови топки като обекти, които се образуват, когато здраво парче солидна скала започва да се търкаля по повърхността на потока. То расте като околната лава обвива твърдото ядро ​​по спираловиден модел "много подобен на нарастването на търкалящата се снежна топка”.

Когато се разчупят, те разкриват спираловидната структура на скалата, обяснява сайтът на SDSU. Обикновено такива лавови топки варират от няколко сантиметра до 3 метра ширина, съобщава SDSU.

Акреационната лавова топка почива на тревата, след като се отклони от върха на поток от вулкана Килауеа по време на изригването на 23 юли 1983 година. Кредит: JD Griggs, USGS

От видеото не става ясно колко голяма е тази лавова топка, но изглежда, че е по-голяма от 3 метра.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !