Хидроксихлорохинът е безполезен срещу вируса и повишава риска от смърт (обновена)

Ваня Милева Последна промяна на 24 май 2020 в 00:00 7158 0

И двете лекарства са свързани с няколко потенциално сериозни странични ефекти.

Проучване на близо 100 000 пациенти с коронавирус не показва полза от лечението им с антивирусните лекарства хидроксихлорохин и хлорохин и дори увеличава вероятността те да починат в болница.

Хидроксихлорохинът обикновено се използва за лечение на артрит, което приемаше президентът на САЩ Доналд Тръмп. Хлорохинът е евтино лекарство срещу малария, което широко се препоръчва по медиите от френския вирусолог Дидие Раулт. 

Но и двете лекарства могат да предизвикат потенциално сериозни странични ефекти, особено сърдечна аритмия.

И нито един от пациентите, хоспитализирани с COVID-19, не е получил подобрение от приема на лекарствата, показва проучване, публикувано в петък в The Lancet.

Преглеждайки данните на 96 000 пациенти в стотици болници, изследователите откриват, че прилагането на лекарствата всъщност увеличава риска от смърт.

Те сравняват резултатите от четири групи: лекувани само с хидроксихлорохин, само с хлорохин, а след това две групи дават съответните лекарства в комбинация с антибиотици.

Използвана е и контролна група пациенти, на които не са назначени тези лечения.

В края на периода на проучване около девет процента от хората в контролната група са починали.

От лекуваните само с хидроксихлорохин или хлорохин, са починали съответно 18% и 16,4%.

А тези, които получават всяко лекарство в комбинация с антибиотици, умират дори повече: 22,8% с хлорохин и 23,8% с хидроксихлорохин.

Авторите изчисливат, че лекарствата поставят пациентите с до 45 % по-висок риск от смърт от COVID-19 в сравнение с основните здравни проблеми.

"Лечението с хлорохин или хидроксихлорохин не е от полза за пациентите със COVID-19", коментира Мандип Мехра (Mandeep Mehra), водещ автор на проучването и изпълнителен директор на Центъра за напреднали сърдечни заболявания в болница BWH на Медицинското училище Харвард в Бостън.

"Вместо това, нашите открития предполагат, че това може да е свързано с повишен риск от сериозни сърдечни проблеми и повишен риск от смърт."

Любимото на политиците лекарство

Въпреки ентусиазма на Тръмп да използва хидроксихлорохин за лечение на COVID-19, Администрацията по храните и лекарствата на собственото му правителство предупреждава за употребата му.

Бразилският министър на здравеопазването в сряда препоръча използването на хлорохин и хидроксихлорохин за лечение дори на леки случаи на COVID-19.

Великобритания е поръчала хидроксихлорохин на стойност 35 милиона лири (76.4 милиона лева), въпреки многобройните проучвания, показващи, че е неефективен при лечението на COVID-19 и дори може да бъде по-опасен, отколкото да не се прави нищо.

България започна производството на лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин.

„Няколко държави се обявиха за използването на хлорохин и хидроксихлорохин, самостоятелно или в комбинация, като потенциални лечения за COVID-19“, коментира Франк Рушицка (Frank Ruschitzka), директор на Центъра за сърдечни болести в Университетската болница Цюрих и съавтор на изследването.

"Сега от нашето проучване знаем, че вероятността тези лекарства да подобрят резултатите при COVID-19 е много ниска."

Стивън Грифин, доцент в Медицинското училище на Университета в Лийдс, заяви, че изследването, публикувано в Lancet е „потенциално забележително проучване за терапията на COVID-19“.

"Показанията са, че тези лекарства със сигурност не трябва да се използват извън тестови условия, където пациентите могат да бъдат проследявани за усложнения", отбелязва Грифин, който не е участвал в проучването.

„Ясно е, че одобрените от високопоставени лица препоръки за приемането на тези лекарства без клиничен надзор са едновременно погрешни и безотговорни“.

*********************

Статията е оттеглена заради ненадеждни данни. Повече за скандала - прочетете тук.

Справка: Mehra MR Desai SS Ruschitzka F Patel AN, Hydroxychloroquine or chloroquine with or without a macrolide for treatment of COVID-19: a multinational registry analysis.
Lancet. 2020; (published online May 22.) doi.org/10.1016/S0140-6736(20)31180-6

ИзточникHydroxychloroquine shows no virus benefit, raises death risk: study, МedicalХpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !