Хигс бозонът се появи отново, докладваха на конференцията в Чикаго

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 август 2016 в 09:00 11092 1

Кредит ATLAS

Синият пик в данните е Хигс бозонът.

ATLAS и CMS - два от четирите големи колаборации на Големия адронен колайдер разказаха за резултатите от търсенето на Хигс бозона в данните на протон-протонните сблъсъци, при енергия от 13 тераелектронволта на конференцията ICHEP-2016 се проведе в тези дни в Чикаго.

Представителите на експериментите съобщиха, че двата детектора са наблюдавали разпади на Хигс бозона на два фотона и четири лептона. Точно тези данни помогнаха преди четири години да се открие тази частица, информира Symmetry Magazine. 

Физиците са анализирали статистиката, натрупана от юни 2015 г. - момента на рестарта на Големия адронен колайдер при по-високи енергии. Общо са станали около 1500 трилиона протон-протонни сблъсъци.

Учените регистрират раждането на Хигс бозона по частиците, на които се разпада, по-специално, разпадането на два фотона и два тежки векторни бозона (Z и W), които след това се разделят на две двойки лептони (електрон-позитрон или мюон-антимюон).

Според представители на колаборацията ATLAS, общата статистика от Run 2 в тези канали вече превиши значимост от 10 сигма. (5 сигма е необходимо по правило да се достигне, за да се признае валидността на даден резултат).

Хигс бозонът е елементарна частица прогнозира през 1964 г. от Питър Хигс. Тя бе предсказана в рамките на Стандартния модел, за да се обясни нарушението на електрослабата симетрия. Хигс бозонът е квант на полето на Хигс, което осигурява масата на калибровъчните бозони на слабото (W, Z-бозоните) и силното взаимодействия (глуоните).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

08.08 2016 в 11:25

Бозонът на Хигс вече е ясно че го има, да видим сега нещо по-тежко.