Хиляди индийци са заразени с ХИВ след кръвопреливане

Дарената кръв масово не се проверява за вируси

Катя Димитрова Последна промяна на 01 юни 2016 в 13:34 5077 0

Кредит www.slashgear.com

Повече от 2000 граждани на Индия са заразени с ХИВ след кръвопреливане. Това съобщават местните здравни власти, цитирани от сп. Medical Xpress.

След изявление на аквиста Четан Котари (Chetan Kothari) от Националната организация по контрол на СПИН (NACO) стана ясно, че общо 2 234 индийци са били заразени в периода между октомври 2014 г. и март 2016 г.

Само в северния щат Утар Прадеш, което е и най-многолюдният район в Индия, заразените са 361 души. На второ и трето място по брой инфектирани са западните щати Гуджарат и Махаращра със съотвено 292 и 276 пациенти. Общо 264 случая на заразяване с ХИВ пък са регистрирани в столицата Ню Делхи.

Данните шокираха с гражданите на Индия с извода, че дарената от доброволци кръв масово не се изследва за наличието на животозастрашаващи вируси и изправя страната пред разпространяването на ХИВ и други социално значими заболявания.

Така става ясно, че достъпът до безопасна за здравето кръв е силно ограничен. Най-страшно е положението в бедните и селски райони, където и здравната култура в лечебните заведения се счита за по-ниска.

От NACO посочват още, че за проблемът допринася и липсата на устройства за наблюдение в центровете по трансфузионна хематология, което прави медицинските лица безотговорни.

От Националната организация по контрол на СПИН призовават ресорните институции да вземат спешни мерки за гарантиране годността на дарената кръв.

Междувременно правителството на Индия отчита, че в цяла Индия с ХИВ/СПИН живеят над 2,5 млн. индийци от общо население на страната 1,25 милиарда души.

Според индийските закони болниците задължително трябва да гарантират безопасността на живителната течност и по отношеие вирусите на хепатит В и С, включително и малария.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !