06 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хиляди същества, подобни на пениси, изхвърлени по плажовете на Калифорния (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 декември 2019 в 10:00 215941
Хиляди морски червеи, изхвърлени на брега на плажа Дрейкс. Снимка: Bay Nature/Twitter

След няколко дни на бурно време, жителите на крайбрежния район в Калифорния откриват местните си плажове покрити със стотици обекти, приличащи на пулсиращи розови пениси.   

"Нямах идея какво може да е това... имаше ги в продължение на две мили", разказва местният жител Дейвид Форд (David Ford). "Ходих още половин час и те бяха разпръснати навсякъде. Имаше чайки по плажа, които бяха изяли толкова много, че едвам стояха прави."

Изумен от гледката на Дрейкс бийч, Форд се свързва с биолог от центъра Bay Nature, който обяснява, че докато тези розови издути цилиндри наистина приличат на пениси, те всъщност са особен вид морски червеи - Urechis caupo.

Червей, открит на пристанището Bodega през юни 2019 г. Кредит: Kate Montana/iNaturalist/CC BY-NC 4.0

"Да, физическият им изглед е особен", обяснява биологът Айвън Пар (Ivan Parr) от Bay Nature. "Но формата им е идеална за живот под земята."

Тези същества с дължина около 25 см живеят по западното крайбрежие на Северна Америка и строят домовете си в пясък или кал, изравяйки U-образен канал, входът на който прилича на комин. 

"При прилив червеите влизат в тунела си през комина и изпускат мрежа от лепкава слуз от пръстен жлези", обяснява Пар. "Понякога можете да видите тези мрежи, които приличат на разлагащи се медузи, около входа на тунела." 

"Коминът" на изхода на дупката на червеите. Кредит: Rebecca Johnson/iNaturalist/CC BY 4.0

Докато червеят копае по-дълбоко в дупката си, той изпуска още лепкава мрежа, която се простира по цялата дълбочина на тунела, от входа до устата на животното. 

Използвайки три слоя мускули, червеят изпомпва вода в дупката си, засмуквайки планктон, бактерии и други организми, с които се храни, в мрежата, преди да я издърпа обратно към устата си.  

Тези червеи се хранят с други червеи, раци, попчета и скариди, които навлизат в дупката. Но строенето на дом в пясъка неизбежно крие и своите рискове. 

"Силните бури, особено по време на климатичното явление El Niño, могат да повдигнат слоеве от дъното, разбивайки скали и оставяйки обитателите на дупките изхвърлени на брега", разказва Пар. 

Източник: Science alert - Thousands of 'Penis Fish' Have Washed Up on a California Beach


bobacko
Рейтинг : 3506
14.12 2019 в 11:21 1
+ 2
- 2
С други думи природата ни показва среден пръст.
 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.