Химици разработиха технология за студено запояване

Наука OFFNews Последна промяна на 05 март 2016 в 13:30 9418 2

Химици от университета в Айова са разработили технология за студено запояване на метали, съобщава Nature, позовавайки се на тяхното изследване.

Така става възможно без използване на нагряване да се съединяват проводници (например за ток) само чрез нанасяне на паста и механично съединяване. Методът използва преохладени капки течен метал и позволява съединяване на сплави, чиято температура на топене е до 140 градуса по Целзий.

Авторите на изследването използват три различни сплави: галий-бисмут с температура на топене 16 °C, бисмут-индий-калай (62 °C) и бисмут-калай (139 °C).

За създаването на новия вид запояване, парчета от металните сплави се поставят в неголеми съдове, пълни с оцетна киселина, и се нагряват. След нагряването на металите химиците с дремел, въртящ кръстовидна дюза, ги разбиват на малки части с диаметър от четири нанометра до пет микрометра.

Заради агресивната околна среда частиците се покриват с кора от ацетати и оксиди на метала и не се слепват отново. При последващото охлаждане металът не се втърдява - възниква състояние на преохлаждане. В частност за това благоприятства фактът, че черупката не позволява на капките метал да намерят в себе си център за кристализация, като например някаква песъчинка.

За слепването нанасят спойката между две сглобени метални ленти и механично ги деформират чрез притискане към стъклен цилиндър, например. Нарушава се целостта на капсулите и течният метал застива, намирайки в себе си център за кристализация. В резултат двата обекта се слепват един за друг.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.03 2016 в 20:29

Извън грешката с оловото и храбрия "оловен" войник, по темата на статията може да се каже че преохладените течности са много хубаво нещо докато не ги принудиш да се втвърдят. Тогава те моментално се загряват до температурата си на топене. Така че каквото има да се опазва от високата температура, ще го опечем.

05.03 2016 в 17:24

Цитат: "...Авторите на изследването използват три различни сплави: галий-бисмут с температура на топене 16 °C, бисмут-индий-олово (62 °C) и бисмут-олово (139 °C)."

Не е олово, а калай. Предполагам, че сте го взели от руски. На руски олово означава калай. А олово е свинец.

В оригинала пише:

"Materials

Eutectic compositions of gallium – indium (Ga:In 75:25 wt%, m.p. ≈ 15.7 °C, Aldrich), bismuth – indium – tin (Field’s metal, Bi:In:Sn 32.5:51.0:16.5 wt%, m.p. ≈ 62 °C, Alfa Aesar) and bismuth – tin (Bi:Sn 58:42 wt%, m.p. ≈ 139 °C, Alfa Aesar) were used."

Tin на английски е калай.