Химици твърдят, че са разрешили загадката как Животът се е зародил на Земята

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 март 2015 в 16:17 17757 3

Триизмерен изглед на модел на протоклетка) с диаметър приблизително 100 нанометра, моделиран от екип от изследователи от Харвардския университет. Credit: Janet Iwasa/NSF

Екип от химици, работещи в MRC лабораторията по молекулярна биология в Кеймбридж твърди, че е открил тайната как е възникнал Животът на Земята преди повече от 4 милиарда години.

В статията си, публикувана в списание Nature Chemistry , екипът описва как са успели да представят реакциите, които произвеждат две и три въглеродни захари, аминокиселини, рибонуклеотиди и глицерол - материали, необходими за метаболизма и за създаването на молекулите на градивните елементи на протеините и рибонуклеинова киселина и също така даващи възможност за създаването на липидите, които образуват клетъчни мембрани.

Учените спорят от години различните възможности, които биха могли да доведат до развитието на живот на Земята. Напоследък все повече популярност набира теорията за панспермията - че Животът се е зародил на друго място и е попаднал на нашата планета от комети или някакви други небесни тела.

Последните дебати разделят учените като привърженици на една от 3-те хипотези: "РНК-свят", че първо се е изградил метаболизма или че първо са се формирали клетъчните мембрани.

Схематично представяне на разликите между хипотезите РНК-свят и метаболизма. Илюстрация: Molecular Systems Biology

Химиците с този нов експеримент вярват, че са намерили начин да покажат, че и трите представи са и правилни, и грешни. Те вярват, че са намерили начин да се покажат, че всичко необходимо за развитието на живота е само сероводородциановодород и ултравиолетова светлина и че всички тези строителни блокове може да са съществували по едно и също време. В статията си те твърдят, че използвайки само тези три основни съставки, могат да произведат повече от 50 нуклеинови киселини - предшественици на ДНК и РНК молекули.

Авторите отбелязват, че ранните метеорити са носели със себе си съставки, които ще реагират с азота още в атмосферата, произвеждайки много циановодород. Като се разтвори във вода, той може много лесно да влезе в контакт със сероводорода и в същото време реакциите да са изложени на ултравиолетовата светлина на Слънцето. И това е всичко, което е необходимо, за да започнат нещата да се случват.

Констатациите на екипа със сигурност ще предизвика голям интерес в научните и обществените среди и без съмнение ще бъдат тествани и коментирани. Ако това, което твърди екипът, премине проверките, това изследване най-вероятно ще бъде запомнено като едно от най-големите постижения на нашето време.

Илюстрация към изследването - Nature Chemistry 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.04 2015 в 09:17

Тези от Кеймбридж да не си мислят, че са Господ Бог! Остава да докажат експериментално твърдението си и да приготвят набързо няколко живи клетки! Ама и далеч преди тях, други учени са се опитвали да забъркат, тази кашичка, ама живот не се пръкна!

21.03 2015 в 11:44

Преди всичко, съставът на атмосферата днес е много различен от архайския. И сероводородът, и циановодородът, и евентуално възникнали свободни сложни молекули се окисляват много бързо, а ултравиолетови лъчи на практика няма.

Освен това, и да възникне днес някакъв живот, едва ли ще го забележим на фона на изобилието което имаме. Малко вероятно е и да оцелее в конкуренцията със съвременните форми.

21.03 2015 в 04:10

И днес падат метеорити и в атмосферата има азот, има и сероводород, но никъде от това не възниква живот.