19 септември 2019
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хипертонията на 40 може да доведе до деменция на 70

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 август 2019 в 00:2730770
Снимка: pixabay

Хората, страдащи от високо кръвно налягане (хипертония) във възрастта около 40 години, изглежда имат намален обем на мозъка, когато достигнат до 70-годишна възраст.

Тези резултати, публикувани в The Lancet Neurology, носят нови доказателства, че грижата за здравето може да предотврати деменция, смята Джонатан Шот (Jonathan Schott) от Университетския колеж в Лондон, водещ автор на изследването. 

Според Шот около 30% от случаите на деменция се смятат за предотвратими. За да се установи значимостта на кръвното налягане като фактор, екипът използва данни на пациенти, които са част от проучване още от раждането си през 1946 г. 

Кръвното налягане на доброволците е измервано във възрастите около 30, 40, 50 и 60 години. В най-скорошното изследване, екипът на Шот прави скенер на мозъка и оценка на когнитивните способности на 502 от членовете на групата, които са на възраст между 69 и 71 години.   

Учените откриват, че е вероятно хората с по-високо диастолично кръвно налягане на 43 години, да имат по-малък мозък, когато достигнат до 70. Областта от мозъка, отговорна за паметта, наречена хипокамп, изглежда е най-силно засегната - хората с повишено систолично кръвно налягане между 36 и 43 години, имат по-малък хипокамп. 

"Изглежда кръвното налягане влияе върху здравето на мозъка 40 години по-късно", пояснява Шот. 

Резултатите показват само корелация, така че екипът не може да каже със сигурност, че високото кръвно налягане е причината за свиването на мозъка. Но е доказано, че хипертонията вреди на мозъка и може да доведе до увреда на кръвоносни съдове. Без достатъчно кръвоснабдяване, мозъчната тъкан може да загине. 

Предишни изследвания също свързват деменцията и високото кръвно налягане. Според едно от тях, хората, приемащи лекарства за понижаване на кръвното налягане имат по-малка склонност към развитие на деменция. А съдовата деменция, причинена от понижено оросяване на мозъка, е втората най-разпространена причина за деменция. 

Екипът не открива връзка между кръвното налягане и болестта на Алцхаймер. Шот смята, че това се дължи на факта, че доброволците са все още "относително млади". Изглежда когнитивните способности на хората с намален обем на мозъка отслабват по-бързо в следващите 5 до 10 години, според автора.  

Резултатите от проучването подчертават значението на кръвното налягане за здравето на мозъка.

"Милиони хора страдат от проблеми с кръвното налягане", коментира изследването Ленор Лоунър (Lenore Launer) от щатския Национален институт по здравето. "Необходимо е чрез обществените здравни услуги да се обърне навременно внимание и контрол на това състояние при пациентите."

Националната здравна служба на Великобритания предлага профилактични здравни прегледи, включително измерване на кръвното налягане за всеки навършил 40. Въпреки това, едва половината от хората преминават прегледите. 

За намаляване на риска от деменция, е добре да се следи и телесното тегло, холестерол и диета, както и да се правят редовни упражнения и социални активности, за да се запази доброто здраве на мозъка. 

Източник: New scientist - High blood pressure in your 40s linked to smaller brain size at 70


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Виц на деня: 13 септември
Виц на деня: 13 септември
13 септември 2019 в 00:003618
Защо не можем да се стоплим?
Защо не можем да се стоплим?
13 септември 2019 в 10:273388
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.