Хипертонията на 40 може да доведе до деменция на 70

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 август 2019 в 00:27 5421 0

Кредит pixabay

Хората, страдащи от високо кръвно налягане (хипертония) във възрастта около 40 години, изглежда имат намален обем на мозъка, когато достигнат до 70-годишна възраст.

Тези резултати, публикувани в The Lancet Neurology, носят нови доказателства, че грижата за здравето може да предотврати деменция, смята Джонатан Шот (Jonathan Schott) от Университетския колеж в Лондон, водещ автор на изследването. 

Според Шот около 30% от случаите на деменция се смятат за предотвратими. За да се установи значимостта на кръвното налягане като фактор, екипът използва данни на пациенти, които са част от проучване още от раждането си през 1946 г. 

Кръвното налягане на доброволците е измервано във възрастите около 30, 40, 50 и 60 години. В най-скорошното изследване, екипът на Шот прави скенер на мозъка и оценка на когнитивните способности на 502 от членовете на групата, които са на възраст между 69 и 71 години.   

Учените откриват, че е вероятно хората с по-високо диастолично кръвно налягане на 43 години, да имат по-малък мозък, когато достигнат до 70. Областта от мозъка, отговорна за паметта, наречена хипокамп, изглежда е най-силно засегната - хората с повишено систолично кръвно налягане между 36 и 43 години, имат по-малък хипокамп. 

"Изглежда кръвното налягане влияе върху здравето на мозъка 40 години по-късно", пояснява Шот. 

Резултатите показват само корелация, така че екипът не може да каже със сигурност, че високото кръвно налягане е причината за свиването на мозъка. Но е доказано, че хипертонията вреди на мозъка и може да доведе до увреда на кръвоносни съдове. Без достатъчно кръвоснабдяване, мозъчната тъкан може да загине. 

Предишни изследвания също свързват деменцията и високото кръвно налягане. Според едно от тях, хората, приемащи лекарства за понижаване на кръвното налягане имат по-малка склонност към развитие на деменция. А съдовата деменция, причинена от понижено оросяване на мозъка, е втората най-разпространена причина за деменция. 

Екипът не открива връзка между кръвното налягане и болестта на Алцхаймер. Шот смята, че това се дължи на факта, че доброволците са все още "относително млади". Изглежда когнитивните способности на хората с намален обем на мозъка отслабват по-бързо в следващите 5 до 10 години, според автора.  

Резултатите от проучването подчертават значението на кръвното налягане за здравето на мозъка.

"Милиони хора страдат от проблеми с кръвното налягане", коментира изследването Ленор Лоунър (Lenore Launer) от щатския Национален институт по здравето. "Необходимо е чрез обществените здравни услуги да се обърне навременно внимание и контрол на това състояние при пациентите."

Националната здравна служба на Великобритания предлага профилактични здравни прегледи, включително измерване на кръвното налягане за всеки навършил 40. Въпреки това, едва половината от хората преминават прегледите. 

За намаляване на риска от деменция, е добре да се следи и телесното тегло, холестерол и диета, както и да се правят редовни упражнения и социални активности, за да се запази доброто здраве на мозъка. 

Източник: New scientist - High blood pressure in your 40s linked to smaller brain size at 70

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !