Хирургът, който ще извърши първата трансплантация на глава, присади втора глава на плъх

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 април 2017 в 18:01 16391 0

Италианският неврохирург Серджо Канаверо (Sergio Canavero) направи сензация в световната преса преди две години със смелото твърдение, че скоро ще присади главата на един човек на тялото на друг.

Сега Канаверо публикува в CNS Neuroscience & Therapeutics друго​ също толкова шокиращо проучване, което в детайли показва как той и още един хирург, Сяопин Рен, присаждат глава на мишка за тялото на плъх.

Екипът след това повтаря процедурата при няколко други животни, ефектно създавайки серия от двуглави плъхове, разказва Business insider

Въпреки многобройните пречки от етично и научно естество, Канаверо изглежда се движи с пълна пара напред. Миналата година той извършва това, което нарича "процедура за доказване на концепцията", в която прекъсва гръбначния мозък на куче и след това да го свързва отново - едно от най-големите препятствия за приключване на процедурата при хора.

По-голямата част от животните в новото изследване на Канаверо са живели само в продължение на няколко дни - двуглавите плъхове са оцелявали средно 36 часа. Но Канаверо не си поставя за цел да ги запази живи, а според думите му, всеки експеримент има за цел да стане доказателство, че пълната​ процедура при хора не е далеч.

Това е амбициозна идея с благородната цел да се спаси живота на хора, болни от смъртоносни заболявания като спинална мускулна атрофия. Според експертите обаче има много причини идеята да бъде поставена под въпрос. "Тези изследвания не са доказателство за напредък при хората", заяви неврологът Джери Силвър (Silver), пред New Scientist миналата година по повод експеримента с кучето на Канаверо.

Ето и петте най-големи пречки за успешна трансплантация на глава.

1. Главата трябва да остане жива.  

При всяка трансплантация органът на донора (този, който е взет от тялото на донора) трябва да се запази жив, докато стане възможно да се постави в тялото на реципиента.

Веднага след като органът се отстрани от тялото, той започва да умира. Затова лекарите го охлаждат, за да се намали количеството енергия, нужни на клетките му да останат живи​. С помощта на разтвор от студена солена вода (физиологичен разтвор), те могат да запазят бъбреци за 48 часа, черен дроб в продължение на 24 часа и сърце за около пет до 10 часа.

Но главата не е изолиран орган - това е една от най-сложните части на тялото. Освен, че в нея се помещават мозъкът, очите, ушите, носът, устата и кожата, тя притежава две системи жлези: хипофизата, контролираща хормоните, които се разпространяват в целия организъм, както и слюнчената жлез, която произвежда слюнката​.

Повече от век смущаващи научни изследвания върху животни показват, че в момента на обезглавяването​ кръвното налягане в главата пада драстично. Загубата на приток на прясна кръв и кислород вкарват мозъка в кома, веднага последвана от смърт.

В най-новата процедура с мишката​, Канаверо и екипът му твърдят, че са се справили с този проблем, като са поддържали​ постоянен приток на кръв между гризача, който ще получи главата, гризача, който ще я дари, и един трети гризач. 

CNS Neuroscience & Therapeutics

2. Имунната система трябва да приеме чужда глава.

При всяка трансплантация, един от основните проблеми е реакцията на организма на пациента. Имунната система на човека, което получава органа открива антигените от клетките на новия орган. Тези антигени не съответстват на тези от собственото й тяло, което може да накара имунната система да отприщи мощна атака. Ето защо почти всички пациенти с трансплантация вземат имуносупресиращи лекарства след операцията.

Главата е сложна и включва много органи, затова рискът от отхвърляне е много по-висок.

3. Операцията трябва да се случи в рамките на час.

В експеримент от 70-те години, който никога няма да бъде позволен днес, неврохирургът Робърт Уайт (Robert White) трансплантира глава на маймуна в тялото на донор маймуна. Той поддържа органите на маймуната охладени до около минус 59 градуса по Целзий за времето на процедурата. Маймуната с трансплантираната глава оцелява в продължение на осем дни след операцията, след което имунната система отхвърля главата.

Според експериментите на Уайт и изследването​ на Канаверо, цялата операция ​на трансплантацията​ трябва да се направи в рамките на час. Канаверо отбелязва, че и двете глави ще трябва да бъдат отстранени от телата си по едно и също време. Работейки бързо, хирурзите трябва да присадят главата на човека, като я запазят жива, свързвайки я с кръвоносната система на тялото на донора, докато двете тела са със спряна сърдечната дейност.

4. Гръбначните мозъци са невероятно трудни за срастване.

За да могат да комуникират​ с главата​ и контролират​ новото тяло, гръбначният​ мозък и главният мозък трябва да бъдат безпроблемно свързани​.

Това не се случи при трансплантацията на маймуната​ - главата на маймуната​, която е трансплантирана на донора, е била​ в състояние да вижда, да движи очите си и да яде, но тялото й е парализирано от врата надолу. Това изглежда се е случило​ и в процедурата с кучето, затова специалистите искат още конкретни доказателства за претенциите на Канаверо. 

TED

Канаверо не е съгласен, разбира се. В TED Talk , той описва "специално биологично лепило", наречено полиетиленгликол, което, според него, може да е ключът към успешното завършване на процедурата. При някои експерименти от 30-те и 40-те хирурзите използват този материал, който може да залепи гръбначните снопове на кучетата​. Но тези експерименти обикновено са за присаждане на чужда глава към цялото тяло на куче (което става с две глави), вместо да се замени една глава с друга.

Планът на Канаверо е да се доведе пациента до състояние в кома в продължение на един месец, което да позволи гръбначните мозъци да се слеят. В противен случай "спагетите" (както ги нарича той), които съставяъ гръбначния мозък може да останат усукани и негладки.

Но и толкова дългата кома също е потенциален проблем, както подчертава Хари Голдсмит (Harry Goldsmith), професор по неврохирургия в Университета на Калифорния в Дейвис, пред Popular Science - предизвиканата кома често води до инфекции, кръвни съсиреци и намаляване на мозъчната дейност.

5. Процедурата трябва да работи в опити с животни, преди да бъде приложена за хора.

Преди трансплантацията​ на глава някога да се проведе при хора, всички тези проблеми трябва да бъдат отстранени в тестове върху животни. И тези експерименти ще бъдат изправени пред много препятствия при одобрение (в САЩ, най-малко), тъй като включват много жестокост.

Независимо от това, Канаверо и неговият екип изглежда имат намерение да продължат в други страни, където процедурите са законни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !