Хирурзи извършиха операция с помощта на 5G мрежата

Лекарите и „пациентът“, чиято роля бе изиграна от труп, са били разделени на разстояние от 15 километра.

Ваня Милева Последна промяна на 16 юли 2020 в 00:00 5235 1

Първата дистанционна операция е извършена през 2001 г. и на много по-голямо разстояние - пациентът тогава е бил във френския град Страсбург, а хирургът - в Ню Йорк.

Експериментът демонстрира огромните перспективи на телемедицината, но за съжаление с това се приключи за известно време, тъй като технологията не позволяваше по-нататъшно развитие - нямаше нито надеждни хирургически роботи, нито висококачествена комуникация.

Но благодарение на появата на 5G, тази операция вече е възможна по начин, какъвто никога не е бил достъпен досега, което би могло да помогне да се направят животоспасяващите операции по-достъпни в отдалечени части на света и дори в космоса.

Ново проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine, екип от италиански лекари показва, че е възможно успешното осъществяване на инвазивна хирургия на пациента от 15 км разстояние с помощта на дистанционно управлявани роботизирани инструменти.

Благодарение на скоростта на 5G мрежите, италианските лекари демонстрираха възможността за дистанционна операция, използвайки VR очила и таблет. Кредит: Annals of Internal Medicine

Работното място на хирурга е оборудвано с 3D монитор за визуализиране на операцията, както и таблет, VR очила и тактилен сензор за контрол на роботите, работещи директно с „пациента“. Тези роботи от своя страна разполагат с лазерна система, манипулатор с хирургически инструменти и 3D камера. Цялата информация между хирурга и роботите се предава чрез 5G мрежата.

Лекарят започва операция на гласните си струни на "пациента", използвайки дистанционно управляеми щипци и лазери. От страна на хирурга операцията изглежда като използване на VR очила за 3D визуализация на операцията и контрол на отдалечените роботизирани устройства с помощта на таблет и устройство за бърза обратна връзка. За пациента операцията е извършена от лазерна система, роботизирана рама с щипци и 3D камера.

"Хирурзите описват чувството, сякаш са били в операционната зала по време на деликатните фази на манипулация на тъканите и лазерната аблация. Освен това, описват чувството за по-малко стрес по време на тези деликатни действия, защото роботизираните устройства осигуряват голяма стабилност и плавни движения, което им позволява да бъдат по-прецизни и уверени по време на операцията", разказва ръководителят на експеримента Леонард Матос (Leonardo Mattos), цитиран от Inverse.

Освен това Матос посочва възможни етични и правни проблеми по отношение на дистанционните операции, особено ако хирургът и пациентът са в различни страни.

Като цяло учените успяват успешно да завършат операцията така, както биха я направили лично - имало само 280 милисекунди закъснение между командите на хирурга и действията на робота.

Въпреки че тази операция е фокусирана върху гласните струни според Матос има малко ограничение за видовете операции, за които този подход може да се използва.

"Tехнологията може да се използва за други видове лазерна хирургия или може да бъде адаптирана и за други видове роботизирана хирургия", отбелязва Матос. "По принцип можем с увереност да твърдим, че ако една операция може да се извърши роботизирано днес, тя може да се извърши и с телехирургия".

Изследователите пишат, че резултатите от това проучване демонстрират колко ефективна може да бъде 5G комуникацията за подобен тип дистанционни операции и дори в бъдеще за телеасистентност и телемониторинг на пациенти. Авторите пишат, че това може да бъде невероятен инструмент за операции в отдалечени полеви болници с труден достъп. Но въпреки потенциалните си предимства, Матос споделя за Inverse, че все още има някои препятствия.

Матос заявява, че трябва да изминат поне няколко години до сертифицирането на прототипа за работа с жив пациент заради риска да пропадне сигналът по време на операцията. Матос е уверен, че тези проблеми могат да бъдат преодолени през следващите години, но предупреждава, че правните и етични последствия може да са най-дълготрайният проблем.

„Истинското препятствие със сигурност ще бъдат правните и етичните въпроси, които отдалечената телехирургия включва, особено при международен сценарий.“

Въпреки всичко Матос вярва в бъдещето на тази технология.

„Този ​​тип операция е мечта от много години, като се имат предвид всички предимства, които може да осигури“, коментира Матос. "Настоящата пандемия също подчертава ползата от такава технология, за да се гарантира безопасното разстояние между заразените пациенти и хирурга, допринасяйки за опазване здравето на медицинския персонал."

Справка: Operating From a Distance: Robotic Vocal Cord 5G Telesurgery on a Cadaver. 
Alperen Acemoglu, PhD, Giorgio Peretti, MD, Matteo Trimarchi, MD, Juljana Hysenbelli, MS, Jan Krieglstein, MS, Andre Geraldes, PhD, Nikhil Deshpande, PhD, Pierre Marie Vincent Ceysens, MS, Darwin Gordon Caldwell, PhD, Marco Delsanto, MS, Ottavia Barboni, MM, Tommaso Vio, MS, Sabrina Baggioni, MM, Alessandro Vinciguerra, MD, Alberto Sanna, Elettra Oleari, Andrea Luigi Camillo Carobbio, MD, Luca Guastini, MD, Francesco Mora, MD, Leonardo S. Mattos, PhD 
Annals of Internal Medicine. DOI: https://doi.org/10.7326/M20-0418

Източник: SOCIALLY DISTANT SURGERY IS NOW POSSIBLE NINE MILES AWAY,  Inverse

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

1

elbarbudo

16.07 2020 в 22:04

реално за процедурата не е нужно 5же, а бърз интернет.