Хищни птици използват огън за лов

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 януари 2016 в 14:44 3858 0

Кредит Robert Gosford/Crickey

Грабливите могат да използват огън, заяви австралийски орнитолог. Пренасяйки горящи клонки, те разпространяват пожара в нови територии, за да подгонят жертвите си от храстите.

Отдавна минаха времената, когато хората се смятаха за единствените животни, които могат да използват инструменти. Сега има многобройни и достоверни доказателства, че прости инструменти могат да изработват и шимпанзетата, а дори и папагалите. Изглежда, че и овладяването на огъня вече няма да бъде само човешка привилегия, пише IFL Science

Трябва да се отбележи, че сензационното изявление на конференцията Raptor Foundation Research не е на професионален учен, а на Роберт Госфорд (Robert Gosford) - адвокат, занимаващ се с проблемите на австралийските аборигени и постоянно общуващ с тях, както и с рейнджъри, които работят в дивата природа на Австралия. Но Госфорд получава допълнително образование в Университета Чарлз Старт и става член на орнитологичната общност в Австралия. 

Госфорд е получил множество доклади от аборигени и рейнджъри, пожарникари и екскурзоводи, че грабливите птици са способни да използват огъня. 

Става дума преди всичко за черната каня (Milvus migrans) и кафявите соколи (Falco berigora), които често се събират около малки пожари, хранейки се с многобройни гризачи, гущери и змии, които бягат от пламъците. Често се събират толкова много птици, че заради обилната плячка влизат в опасни битки.

От тази гледна точка, не е изненадващо, че някои от тях са се сетили сами да запалят собствен огън, за да получат плячка. Между другото, основната храна на кафявите соколи са змиите, а краката им имат отлична защита срещу ухапванията на влечугите. Навярно притежават и защита срещу изгаряния.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !