20 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ходенето стимулира креативността

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 юли 2015 в 11:00 26490
Пътят Камино де Сантяго

На вниманието на всички, които обичат да тичат сутрин или просто да си правят разходки сред природата или градската среда: ако се чувствате гузни, че не се грижите за ума си толкова, колкото останалите, помислете пак!

Известна японска поговорка гласи: "Петгодишното дете го разбира, но осемдесетгодишният не може". С нея се визира един ефект, наречен "пълнота на мисленето" ("mindfulness"). Оказва се, то много зависи от едно просто наше действие - ходенето.

Чудите се как така според поговорката детето може да разбере нещо, което възрастният не може? Отговорът за някои е лесен - защото то се движи повече.

Според много от източните традиции за медитация може да постигнем същия успех, докато ходим, вместо да седим. Много писатели и учители обаче предпочитат метода на движението. Западната школа на Перипатетиците също потвърждава, че Аристотел и неговите съвременници са създали своите най-добри работи, докато бавно са се разхождали.

Най-фанатичният "пешеходец", Фридрих Ницше пише: "Всички наистина велики мисли са измислени чрез ходене". 

Потвърждение на горните тези имаме и в сегашно време. Ферис Джабр (Ferris Jabr) пише : "Начинът, по който движим нашите тела, допълнително оказва влияние върху нашите мисли".

Използването на модерни методи за изследване обясняват и потвърждават мъдростта, която е подтикнала древните философи да поддържат силата на умовете си чрез разходки. Джабр обобщава резултатите от две проучвания, направени от двама изследователи от университета в Стандфорд: Мерили Опезо (Marily Oppezzo) и Даниел Шварц (Daniel Schwartz). Проучванията са установили, че почти 200 изследвани студента са показали значително по-високо ниво на креативност по време на ходене. Джабр обяснява явлението с поетичните думи, че "ходенето дава посока на неценасочения ум към разпененото море на мисълта".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.