Хокинг: Ще извличаме енергия от микроскопични черни дупки

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 февруари 2016 в 12:15 5379 0

Кредит BBC Radio 4

Микроскопични черни дупки, създадени от хората ще бъдат бъдещия неизчерпаем източник на енергия. Това предвижда британският теоретичен физик Стивън Хокинг.

Стивън Хокинг е убеден, че микроскопични черни дупки могат да станат източник на почти неограничена енергия за човечеството в бъдеще, но предупреждава, че опитът да се създаде черна дупка с размерите на планина може да завърши катастрофално за планетата.

Това каза ученият във втората част на предаването на BBC Radio 4, посветена на научните изследвания на черните дупки.

"Черната дупка с маса като на Слънцето може да произведе частица от лъчението на Хокинг с ниска скорост и затова е почти невъзможно да се забележи. Но ако тя се намали до размер на хълм, то тогава черната дупка ще произвежда рентгенови лъчи и гама-лъчи с общ капацитет от около десет милиона мегавата, което е достатъчно за захранване на електрически уреди на Земята", - заяви физикът.

Подобни черни дупки обаче, според ученият, може да са опасни за нашата планета, тъй като могат да мигрират към центъра на Земята и по този начин да доведат до глобална катастрофа. Много по-безопасно би било да държат такива масивни обекти на значително разстояние от Земята, например на околоземна орбита. Но такива обекти засега не са намерени в космоса.

Но Хокинг смята, че човечеството в бъдеще ще може да създава микроскопични черни дупки, които ще се вместят в невидимите за нас допълнителни измерения на пространство-времето, предсказани от теорията на струните.

Хокинг обяснява, че в такива измерения, гравитацията ще се проявява по-силно. Според него хората могат случайно да създадат такива обекти дори сега в Големия адронен колайдер. За щастие или за съжаление такива микроскопични дупки още не е установено да са се появявали.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !