Хомеопатично лекарство с беладона вероятно е убило 10 деца

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 октомври 2016 в 11:17 23717 0

Разследване на американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) показа, че е имало 400 съобщения за медицински проблеми, включително гърчове, и 10 смъртни случая - които могат да бъдат свързани с хомеопатични хапчета и гелове, предназначени за облекчаване на болката при никнене на млечни зъби, съобщава Buzzfeed

През 2010 година FDA предупреди потребителите, че хомеопатичните продукти на Hyland's съдържат отровата беладона и може да бъдат опасни за деца.

На 30 септември 2016 година същото възражение е направено за лекарства, продавани в верига магазини CVS. Според администрацията на FDA заключение се основава на разследване на повече от 400 доклади на конвулсии, повишена температура и повръщане, както и 10 смъртни случая. 

Като част от текущо разследване на хомеопатични гелове, продавани като "естествено облекчение" за никненето на зъби на деца и бебета, FDA е разгледала над 400 съобщения за гърчове, повишена температура и повръщане, както и 10 смъртни случая, заяви говорителят на FDA Линдзи Майер (Lyndsay Meyer).

"В момента FDA все още провежда разследване и ние все още не сме приключили анализите на продуктите, за да определим дали има връзка между нежеланите реакции и хомеопатичните продукти," заяви Майер.

Въпреки че експертите на регулатора все още разследват възможната връзка между страничните ефекти и хомеопатичните лекарства за никнене на млечни зъби, се препоръчва на родителите да се въздържа от тези продукти. 

CVS / m.cvs.com

След предупреждението на FDA, CVS доброволно премахнаха всички хомеопатични продукти за никнене на млечни зъби от своите магазини.

Hyland's заяви във вторник, че ще прекрати разпространението на своите лекарства за облекчаване на болката при никнене на млечни зъби в САЩ след предупреждението на FDA.

FDA и Американската академия по педиатрия препоръчва, за да се намали болката от никненето масаж на венците,  студен компрес или чесалки за зъби, уточнява Gizmodo

FDA / fda.gov

Хомеопатия се представя като алтернативна медицина, която използва силно разредени препарати. Концентрацията на активното вещество в таблетките или капсулите обикновено е много малки и според съвременните научни познания не може да има някакъв ефект върху организма. Клиничните опити не показаха никакви разлики между хомеопатичните лекарства и плацебото.

Но понякога активните вещества са в значителни количества, което може да причини странични ефекти. 

Говорителят на FDA потвърди, че, подобно на хранителни добавки, администрацията "не одобрява хомеопатичните лекарства".

Най-важното
Всички новини