Хомеопатите в САЩ твърдят, че могат "да предпазват" от морбили и да "лекуват" аутизъм

Хиляди деца са подложени на алтернативни терапии на фона на епидемията от морбили, което потенциално ги поставя под заплахата на животозастрашаващото заболяване

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 юни 2019 в 11:50 3250 0

Кредит Pinterest

Протест срещу ваксините.

Най-малко 200 хомеопати в САЩ практикуват съмнителна „терапия”, която има необоснованите претенции, че може да лекуват дори аутизъм като разчита частично на предписването на високи дози витамин С.

Хомеопатите заблуждават пациентите си, че така "поправят вредата, причинена от ваксинацията" - два пъти лъжа, тъй като ваксините са безопасни и няма връзка между ваксините и аутизма, състояние, за което няма лечение.

Те практикуват и „хомеопрофилактика“, която се рекламира като „учител на имунната система“.

В програмата са включени повече от 2000 американски деца.

Хомеопатичната програма твърди, че изгражда естествен имунитет срещу инфекциозни болести, въпреки че няма научни доказателства за нейната ефективност. Родителите, които изберат да следват "хомеопрофилактиката" на инфекциозните болести и "лекуването" на аутизма, потенциално излагат децата си, както и другите около тях, на животозастрашаващо заболяване.

Скритото послание на двете терапии е, че ваксините са вредни и трябва да се избягват. Разпространението на такива идеи, заедно с антиваксърските теории в социалните медии започна да дава видими резултати, засягащи общественото здраве в САЩ. Миналия месец броят на случаите на морбили достигна най-високите си нива от 25 години.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията са регистрирани 1001 отделни случаи на морбили в повече от 20 щата тази година. Учените и експертите в областта на общественото здраве предупреждават, че пикът на морбили е ясно свързан с разпространението на „колебанията относно ваксините” - нежеланието на родителите да ваксинират децата си, което наскоро бе обявено от Световната здравна организация като една от 10-те най-големи заплахи за глобалнoтo здраве.

Повече от 100 огнища, в които голям брой деца вече не са ваксинирани, са идентифицирани в цялата страна. От тях 15 са в градски райони. В седем от 15-те има огнища на морбили през 2019 г. 

Водещият хомеопат Кейт Бърч (Kate Birch) заяви, че е внесла хомеопрофилактиката в САЩ през 2008 г., след като я е изучила в Куба и е обучила съответно 250 практикуващи хомеопати в САЩ.

В своя антиваксърски сайт Бърч твърди, че "хомеопатичните лекарства могат да се използват превантивно срещу морбили".

В интервю за Guardian Бърч твърди, че хомеопрофилактиката засилва имунитета на децата срещу инфекциозните заболявания, като използва "нозоди" - хомеопатични лекарства от "патологична болестна тъкан". Те се приемат орално в разредена форма.

Тя твърди, че нозодите са регулирани в САЩ от Агенцията по храните и лекарствата (FDA). Всъщност FDA не се занимава с одобряване на хомеопатични продукти, но предприема действия срещу определени хомеопатични производители, ако поставят пациентите си в риск.

Бърч заявява, че работата й е посветена на „подобряването на общественото здраве чрез укрепване на имунната система на децата срещу инфекциозни болести“. Тя добавя, че според нея е добре децата да се оставят неваксинирани и да се излагат на инфекциозни болести. "Нуждаем се от инфекциозните болести. Най-добрият имунитет срещу инфекциозните заболявания в детството е чрез естествено излагане и след това имате имунитет през целия живот“, твърди Бърч.

Последният път, когато американците са разчитали на „естествено излагане“ на морбили - т.е. преди американската програма за ваксинация срещу морбили, започнала през 1963 г. - около 4 милиона американци са се заразявали с болестта всяка година, от които почти 50 000 са били хоспитализирани и 500 са умирали годишно.

Агенцията FDA не коментира конкретно двете програми, но заяви, че „FDA предупреждава за употребата на продукти, етикетирани като хомеопатични, че няма клинични доказателства за ползи от тях при лечението на сериозни и/или опасни медицински състояния и че те също могат да причинят сериозни увреждания".

„Дълбоко ни тревожи, че виждаме предотвратими болести като морбили - животозастрашаваща инфекция, която смятахме, че сме елиминирали в САЩ през 2000 г. - да се завръща с трагични последици, въпреки наличието на ваксина, която е безопасна и високо ефективна. Фактор, допринасящ за епидемията от морбили, е по-скоро неточната и подвеждаща информация за ваксините и игнорирането на точната, научно обоснована информация", добавя FDA.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !